Мешканці Рівного можуть утеплити будинок і відремонтувати ліфт за кошт бюджету

Для цього у місті діють відразу дві програми фінансування

Перша - це Муніципальна програма сталого розвитку.

Як розповів заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук, ця програма у місті діє з 2004 року і передбачає співфінасування мешканців і міського бюджету на проекти з поліпшення якості життя у будинку. Згідно з цією програмою, цього року влада давала 70% вартості витрат проекту, мешканці - 30%. І можна було отримати з бюджету міста на будинок до 800 тисяч гривень. 

Цією можливістю скористалися мешканці 150 будинків і отримали вони з міської казни близько 59 мільйонів гривень. За ці кошти утеплювали будинки, ремонтували дахи і ліфти, міняли труби, вікна та двері, встановлювали дитячі майданчики тощо. 

Діятиме Муніципальна програма сталого розвитку і в наступних роках. Влада міста пропонує, щоб наступного року

60% вартості проектів фінансувалося з бюджету міста, решту – щоб оплачували мешканці. А внесок влади щоб не перевищував 800 тисяч гривень, як і торік.

Що стосується фінансування ремонтів ліфтів і заходів пожежної безпеки, то тут влада міста готова взяти на себе більшу частку від вартості витрат – 80%.

Говорить Сергій Васильчук:

Для капітального ремонту та модернізації ліфтів, заходів пожежної безпеки, будівництва дитячих майданчиків ми будемо пропонувати відсоток фінансування 80 на 20. Бо розуміємо, що ліфти - це індивідуальна річ і по одному під'їзду тяжко назбирати грошей. Нині діє співфінансуванння 90% на 10%. Ми будемо пропонувати 80% на 20%, щоб більша кількість будинків, в яких є ОСББ, ЖБК чи ГО мали можливість взяти участь у цій програмі і відремонтувати свій ліфт. Бо середній капітальний ремонт ліфта – це 200-300 тисяч гривень. Якщо це модернізація і заміна – це трішки більші гроші.

Окрім того, цього року у Рівному розробили Програму термомодернізації житлових будинків.

Тож енергоефективні заходи у будинку можуть фінансуватися і за цією програмою. Причому тут йдуться про більші суми з міського бюджету – до 1,5 мільйона гривень. Ця програма доповнює державні так звані «теплі кредити», які мешканці усім будинком беруть у державних банках. Тобто

25% фінансування на проект дає міський бюджет, ще 40-70% залежно від кількості субсидіантів у будинку – відшкодовує держава (по Рівному в середньому це відшкодування цього року сягало 56%).

Єдиний нюанс: держава не завжди виконує обіцяне. Так, цього року вона вже припинила фінансування «теплих» кредитів, бо закінчилися гроші. Тож із 30 поданих проектів термомодернізації будинків міста, скоріше за все, буде профінансовано лише вісім.   

Втім, в усіх цих випадках, за словами Сергія Васильчука, виходить, що реально

мешканці платять менший відсоток, ніж передбачено програмами. Оскільки, приміром, скориставшись Муніципальною програмою, і отримавши фінансування з міського бюджету, на решту суми беруть «теплий кредит» у банку, де частину суми відшкодовує держава. Так само і з програмою термомодернізації.

Які суми фінансування за обома програмами будуть наступного року і в яких відсотках, вирішить міськрада Рівного на сесії  у листопаді чи грудні.   

Коли програми будуть затверджені, ми дамо клич, оголошення про те, що приймаємо листи-наміри взяти участь у фінансуванні з міського бюджету.  Потім проведемо навчання на тему, які подавати документи, як відкрити рахунок у казначействі, укласти угоду з виконавцем робіт тощо.

 

Після цього, як будемо знати, скільки коштів буде на програму на наступний рік, буде оголошено конкурс з конкретними термінами подачі документів. Приміром, цього року ми приймали документи до 6 березня включно.

До речі, якщо раніше всім охочим давали кошти з міського бюджету, згідно з Муніицпальною програмою сталого розвитку, то цього року довелося вже проводити конкурсний відбір проектів, бо їх було подано понад 300. І кошти дісталися лише половині з тих будинків, які взяли участь у конкурсі. А наступного року, каже Сергій Васильчук, може бути ще більше учасників, оскільки у місті постійно зростає кількість ОСББ. І нині їх уже є не менше 450. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень