Як маленьке містечко стало Зеленою столицею Європи

Переможець отримує 600 тисяч євро

Зелена столиця Європи – це щорічний конкурс, який проводиться з 2010 року.

Щороку обирають одне місто, яке носитиме почесне звання Зеленої столиці Європи. Враховують різні показники: якість повітря, рівень озеленення, інноваційний підхід у переробці сміття тощо, повідомляє Радіо ТРЕК.

Окрім слави та збільшення кількості туристів, місто-переможець отримує грошовий приз – 600 тисяч євро на покращення стану навколишнього середовища.

Цього року почесне звання Зеленої столиці Європи отримало фінське місто Лахті з населенням усього 120 тисяч мешканців. Чим відрізняється це містечко від інших?

Ще понад 20 років тому тут впровадили систему управління відходами, завдяки чому сміття переробляється на 99%. Також два роки тому тут повністю відмовились від використання вугілля і до 2025 року планують перейти на нульовий баланс викиду вуглецю.

До слова, Фінляндія планує перехід на цей рівень у 2035 році, а ЄС ще пізніше – на 2050. Якість повітря в Лахті вже взірцева, ще до введення цих змін.

Цей передовий підхід вразив журі конкурсу. А загалом Лахті – це звичайне тихе містечко, як і багато інших. Тут є мальовничі пейзажі, музичні фонтани, затишні кав’ярні і гірськолижні бази, популярні серед спортсменів та туристів взимку.

У минулі роки Зеленою столицею Європи ставали такі мегаполіси як Осло, Гамбург, Копенгаген, Стокгольм. Це звання вигравали і менші за площею та кількістю населення міста Любляна, Віторія та Неймеген.

Заявку на участь у конкурсі на 2023 рік подали наші сусіди – Польща і Словаччина. Серед претендентів - словацьке місто Кошице та аж чотири польських міста: Варшава, Гданськ, Краків та Жешув.

Ангеліна Ралко

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень