Як забронювати співробітника від мобілізації під час війни: Покрокова інструкція

Детальна процедура бронювання

В Україні діє воєнний стан, під час якого всі чоловіки призовного віку можуть бути мобілізовані.

Однак є виключення — мова про працівників, яких забронювало підприємство.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України №194.

Процедура бронювання працівників

  • Роботодавець подає пропозиції щодо бронювання до органу державної влади, що здійснює управління у відповідній сфері або галузі національної економіки, або до інших державних органів. До заповненої форми потрібно додати листа у довільній формі з обґрунтуванням необхідності бронювання. Подати пропозиції зазвичай можна у письмовій або електронній формі. 
  • Органи державної влади узгоджують отримані пропозиції з Міноборони та подають їх Мінекононіки разом з обґрунтуванням.
  • Мінекономіки узагальнює подані пропозиції, протягом 1 робочого дня ухвалює відповідне рішення та надсилає його копію Міноборони, а також державному органу, що подав пропозицію.
  • Міністерство оборони через Генеральний штаб Збройних Сил в одноденний строк надсилає до ТЦК витяги з наказів Мінекономіки.
  • ТЦК за місцем розташування підприємства оформлює бронювання: бере заброньованих військовозобов’язаних на спеціальний військовий облік, оформлює їм повідомлення про взяття на такий облік та посвідчення про відстрочку від призову.

Кого можна забронювати

Забронювати від мобілізації частину працівників дозволено підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають 3 з 7 критеріїв, вказаних у постанові Кабміну:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА «з урахуванням потреб громад».
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону.
  • Підприємство є резидентом «Дія.City». Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень