Як їздили, так і їздять: потік на Москву такий, що пасажирам пропонують знижки

Як працює схема і чому перевізників не карають?

Офіційно нині ані авіасполучення, ані залізничного чи автобусного сполучення з країною-агресоркою немає. На сайтах більшості офіційних перевізників можна знайти оголошення про те, що «у зв'язку з війною росії проти України рейси в рф не здійснюються».

Водночас насправді з України досі курсують приватні пасажирські перевезення до РФ - через країни Європи.

Власне розслідування на цю тему ми публікували у березневому матеріалі:

Неймовірно, але факт: з Рівного на Москву регулярно їздять автобуси (ЕКСКЛЮЗИВ/АУДІО)

Ми поспілкувались з одним із приватних перевізників і він уточнив деталі ймовірної подорожі, - зазначає РБК-Україна.

Для того, щоб доїхати будь-якого українського міста до Москви, необхідно за три-чотири дні зателефонувати й забронювати місце.

Із документів українцям необхідний лише закордонний біометричний паспорт.

Насамкінець подорожуючим нагадують, що перед початком поїздки варто перевірити власний телефон на предмет того, «чи немає в ньому чогось такого, що б могло не сподобатись прикордонникам чи владі».

 

Варіанти подорожей

Загалом, виходячи з різних пропозицій у мережі, вартість поїздки в РФ становить від 250 до 400 євро, дітям до 10 років пропонують знижки. Навіть до 50%.

Виїхати можна через Польщу, Угорщину, країни Балтії (Литву, Латвію, Естонію) чи Білорусь.

Автобуси та мікроавтобуси здійснюють рейси до країни-агресора регулярно. Вони виїжджають з українських міст і доїжджають до «пересадочної» точки (найчастіше - Варшави).

Там пасажири:

  • або переходять в інший транспортний засіб, який везе їх через Білорусь, Угорщину, Литву, Латвію чи Естонію безпосередньо до точки призначення (практично будь-якого міста РФ)
  • або відпочивають і продовжують подорож за вказаним маршрутом у тому ж самому траспортному засобі

Тривати така подорож може від кількох діб і більше. Все залежить від черг на кордонах, кількості зупинок для перепочинку, кількості пасажирів (які можуть долучатися до подорожі в інших містах), кінцевого пункту поїздки (відстані до конкретного міста в РФ).

Перевізник обіцяє регулярні зупинки для перепочинку та радить мати при собі гроші в євро (або ж достатню кількість гривень на картці для проведення оплат через NFC-модуль).

У зворотньому напрямку діє така ж «схема», тільки навпаки.

Чому не карають перевізників

Адвокат Ростислав Кравець РБК-Україна пояснює, що жодних покарань за перевезення громадян з України до рф не передбачено.

Тут йдеться лише про «громадське засудження».

Жодної відповідальності за це немає, тому що не існує жодного транспортного оператора, який має ліцензію і сам здійснює ось таке перевезення людей безпосередньо, наприклад, з Києва до Москви, - зазначив він.

За словами експерта, найчастіше людей везуть з пересадками.

З Києва до Варшави, з Варшави до Вільнюса, з Вільнюса - до Москви. При цьому «ланцюжок» перевезення організовує посередник.

 

Людина, яка це рекламує, домовилась з іншими транспортними операторами і з їхньою допомогою організовує таким чином проїзд до пункту призначення в країні-агресорці, чи навпаки… Різні оператори, різні ліцензії, різні юридичні особи, які займаються цим бізнесом, і все, - наголосив Кравець.

На думку юриста, коли перевізник обіцяє «прямий» маршрут без пересадок, людей вводять в оману.

Я дуже сумніваюсь, що автобус з українськими номерами приїжджає до росії спокійно… Я думаю, що все одно люди пересаджуються в інший транспорт, - висловлює свою думку адвокат.

Чи можна змінити ситуацію

Експерт вважає, що цю ситуацію насправді ніяк змінити не можна.

Він уточнив, що теоретично можна було б встановити кримінальну відповідальність за відвідування РФ, проте насправді така заборона буде порушувати дуже велику кількість нормативних актів, зокрема і Конституцію, і Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень