Як вносять та чи можуть вилучити дані з «бази ухилянтів»: поясення юриста

Що варто знати

Відомості про порушників поліцейські можуть вносити у свою базу «АРМОР». Адвокат розповів, чи можуть вилучити з такої бази. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на YouTube-канал адвоката Романа Сімутіна.

Як вносять до бази

Експерт зазначив, що в більшості випадків так і є, і він отримує позитивні рішення, але це не рішення про вилучення, а «типу якесь здивування: тю, та ніякої інформації про цю людину в базі немає. Ми нічого не знаємо, а ці руки нічого не крали».

Наприклад, писав вимогу вилучити інформацію, а мені відповіли: станом на лютий 2024 року за даними системи ІПНП інформація про перебування на обліку за категорією «особа, яка вчинила правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП» стосовно такого-то громадянина відсутня.

Раніше в базу «АРМОР» вносили всіх лише на підставі звернення начальника ТЦК, причому робилося це «пачками».

— Просто друкувалися на десятках простирадл прізвища чоловіків, відправлялися в райвідділок поліції, де працівник з витріщеними очима вносив їх до бази.

 

Всіх підряд, без розбору та безпідставно, - розповів адвокат.

Дійшло це до того, що кількість скарг зросла до таких критичних меж, що поліція виставила вимогу: або надавайте підтвердження вручення повістки або нічого не буде.

Всім, хто дізнався про своє попадання до бази «АРМОР» як «ухилянта» і звертався до поліції з вимогою вилучити інформацію, почали надавати відповідь, що інформація відсутня.

Що варто знати

Відповідно до ст. 26 ЗУ «Про Національну поліцію» правоохоронці мають право вносити інформацію про осіб, які вчинили правопорушення, провадження у справах яких здійснюється поліцією.

А провадження у справах за статтями 210 та 210-1 КУпАП здійснюється виключно начальником ТЦК.

Що може змінитись

У вказаний закон планують внести невеличку зміну та розширити пункт 8 ст. 26, який звучатиме так: осіб, які скоїли адміністративні правопорушення, провадження у справах за якими здійснюється поліцією або територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Для затримання та доставки до ТЦК потрібні докази вчинення правопорушення. А інформація в планшеті не є доказом, тому затримання неправомірне.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень