Як визначити, чи мають призначити вам субсидію: розрахувати це дуже просто

Які параметри оцінюються при розгляді заяви до органів соцзахисту

Громадяни, які раніше не отримували субсидію і хочуть дізнатися, чи мають право на її призначення, можуть визначити це самостійно.

Для цього потрібно порахувати сукупний дохід сім’ї (всі офіційні доходи усіх членів сім’ї) та порівняти їх із загальною сумою комунальних платежів.

Якщо сума видатків на оплату ЖКП перевищує 15% від загального доходу сім’ї, то право на субсидію таке домогосподарство має.

У Мінсоцполітики зауважують, що в такому разі людина може звернутися за оформленням субсидії – інші необхідні критерії прорахують органи соцзахисту, які й ухвалюватимуть рішення щодо нарахування виплат або ж відмови у призначенні субсидії.

Що перевірятимуть при зверненні за призначенням субсидії?

Насамперед перевіряються відомості про великі валютні угоди, купівлю-продаж автомобілів чи нерухомості, поїздки за кордон, наявність рахунків та депозитів у банках.

Часом за субсидіями звертаються далеко не бідні люди, але згідно з чинним законодавством, субсидія може нараховуватися лише незаможним громадянам, тож приховати свої доходи не вийде.

Площа житла субсидіанта – важливий критерій для призначення йому субсидії. За законом, для нарахування субсидії на одну особу має припадати 13,65 кв.м площі квартири або приватного будинку, та додатково 35,22 кв.м на домогосподарство.

Якщо людина проживає одна, то соціальна норма житла, з урахуванням якої призначається субсидія для неї – 48,87 кв.м, на сім'ю із двох осіб – 62,52 кв.м, а із трьох осіб – 76,17 кв.м.

Субсидія на понаднормову площу, згідно з нормативами, призначається у разі, якщо до складу домогосподарства входять лише непрацюючі непрацездатні особи.

Хто не має права на субсидію?

Право на субсидію втрачає той, хто:

  • здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тис. грн одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією (за винятком оплати за навчання або лікування);
  • має банківський депозит у сумі понад 100 тис. грн;
  • здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тис. грн;
  • декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні чи для нагляду за дитиною;
  • має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад 3 місяці;
  • не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;
  • має авто, якому менш як 5 років з дати випуску;
  • має два або більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;
  • не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював і не мав статусу безробітного.  

За який період враховуються доходи:

  • за III-IV квартали попереднього календарного року – якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;
  • за I-II квартали поточного календарного року – якщо житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;
  • за два квартали, які передують попередньому місяцю звернення за призначенням житлової субсидії*, – якщо житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

*Приклад: якщо ви звертаєтесь за призначенням субсидії у листопаді, то врахуються доходи вашої сім’ї за період з квітня до вересня поточного року.

???? Є свої нюанси і щодо пенсій 

Так, у разі призначення субсидії з початку опалювального сезону, доходи у вигляді пенсії враховуються у розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення субсидії від початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує попередньому місяцю, з якого призначається житлова субсидія*.

*Приклад: якщо ви звертаєтесь за призначенням субсидії у листопаді, то органи соцзахисту врахують розмір вашої пенсії за вересень.

Формула для розрахунку обов’язкового відсотка платежу

При нарахуванні субсидії спершу визначається середньомісячний дохід сім'ї, потім – дохід на одну особу (загальний розмір ділиться на кількість членів сім'ї), далі визначається співвідношення доходу сім'ї до розміру прожиткового мінімуму (наразі це 2189 грн) – дохід на одну особу ділиться на 2189 грн, а отриманий результат ділиться ще на 2 і множиться на 15.

Це і буде обов’язковий відсоток платежу за ЖКП. Якщо він перевищує 15%, то право на субсидію така сім’я має.

Щоб перевести цей відсоток у гривні, достатньо помножити його на сукупний сімейний дохід за місяць – отримаємо суму обов'язкового платежу – саме стільки сім'я має сплачувати за комунальні послуги.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень