Як в Україні прийняти спадщину в умовах воєнного стану

Кілька нюансів

Попри війну, у багатьох людей виникає необхідність у розв'язанні спадкових питань, які в умовах воєнного стану вирішують з урахуванням деяких особливостей.

Свідоцтво про право на спадщину – це процесуальний нотаріальний акт, який засвідчує перехід права власності на майно спадкодавця до спадкоємців.

Свідоцтво про право на спадщину в Україні видають за заповітом та за законом. 

При видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус перевіряє наявність підстав для закликання до спадкування осіб, які подали заяви про видачу свідоцтва. Це відбувається в порядку черговості. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі:

  • відсутності спадкоємців попередньої черги;
  • усунення спадкоємців попередньої черги від права на спадкування;
  • неприйняття спадкоємцями попередньої черги спадщини або відмови від її прийняття.

Свідоцтво про право на спадщину видають на підставі заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, після закінчення 6 місяців з дня відкриття спадщини.

Зверніть увагу! Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена. Свідоцтво про право на спадщину видають за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів.

При видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов’язково перевіряє:

  • факт смерті спадкодавця;
  • час і місце відкриття спадщини;
  • наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо спадкування за законом;
  • прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб;
  • склад спадкового майна на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців просять документи, які підтверджують вказані факти.

За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру розв'язання зазначеного питання в судовому порядку.

Свідоцтво про право на спадщину оформляють у двох примірниках, один з яких залишається в матеріалах спадкової справи.

При оформленні спадщини за заповітом нотаріус має надати правову оцінку заповіту, перевірити його реєстрацію у Спадковому реєстрі та чинність на момент смерті заповідача. Якщо заповіт не відповідає вимогам законодавства, нотаріус відмовляє в його прийомі.

У разі визнання заповіту недійсним спадкування відбувається за законом.

При видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом нотаріус має обов’язково з’ясувати наявність спадкоємців, які мають право на обов’язкову частку у спадщині (перелік яких визначено у ст. 1241 Цивільного кодексу України).

Варто зазначити, що у мирний час нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину після закінчення 6 місяців з моменту відкриття спадщини.

 

Проте в умовах воєнного стану видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється після закінчення строку для прийняття спадщини.

Крім того, в умовах воєнного стану забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до його реєстрації у Спадковому реєстрі.

Джерело: Я і Закон

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень