Іпотека, купівля-продаж та спадщина. Які документи українці не можуть оформити під час війни

Нотаріуси працюють, але не мають доступу до багатьох реєстрів

У містах та районах, де немає активних бойових дій нотаріуси продовжують працювати. Знайти перелік тих, хто працює, можна на сайті Опендатабот. Проте під час війни вони не можуть надавати повний перелік послуг, адже не мають доступу до єдиних та державних реєстрів.

Які послуги не надаються

Посвідчення договорів відчуження, застави нерухомого майна (купівля-продаж, дарування, іпотека тощо). Посвідчення договорів застави/іпотеки рухомого майна. Державна реєстрація юридичних осіб та ФОПів, а також внесення змін до відомостей про юридичну особу. Вчинення виконавчих написів за кредитними договорами, які не є нотаріально посвідченими.

Не видаються свідоцтва щодо права власності на нерухоме/рухоме майно, зокрема, свідоцтва про право на спадщину, про право власності на частку у спільному майні подружжя, про придбання майна з прилюдних торгів тощо.

Крім того, нотаріуси відмовляють у разі звернення: громадян рф, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства рф, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку у статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є громадянин рф або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства росії.

Ці обмеження не поширюються на нотаріальні дії з засвідчення справжності підпису на заяві про вихід із громадянства рф.

Спадщина

Зупинено перебіг строку для прийняття спадщини на час дії воєнного стану. Це означає, що спадкоємцям немає потреби звертатися до нотаріуса протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини (смерті спадкодавця). Прийняти спадщину та владнати інші формальні питання можна буде після закінчення дії воєнного стану.

Паспорт

Для встановлення особи громадянин може надати документ, строк дії якого закінчився, або до паспорта не вклеєні фотографії по досягненню громадянином 25- і 45-річного віку.

Заповіт

Довіреності (крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження корпоративними правами) та заповіти військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів мають можливість та повноваження посвідчувати командири цих формувань.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень