Як в Україні повинна оплачуватися робота у вихідні і на свята

Це те, про що варто знати кожному

Робочий тиждень в Україні може бути 5- або 6-денним. В залежності від цього працівники певних підприємств, установ та організацій мають два або один гарантований вихідний на тиждень (згідно з ч. 1 ст. 67 Кодексу законів про працю).

Загальним вихідним у будь-якому випадку є неділя.

А от другий вихідний день встановлюється графіком роботи підприємства, погодженим з профспілкою, і зазвичай, має надаватися разом із загальним вихідним днем. Тобто це повинна бути або субота, або понеділок, інформує «Ліга ЗАКОН».

Водночас святкові та неробочі дні встановлюються лише чинним законодавством (ст. 73 КЗпП України). Якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним, то такий обов’язково переноситься на наступний день після святкового або неробочого.

Залучати працівників до роботи у вихідний день категорично забороняється – навіть у зв'язку з виробничою необхідністю.

Робити це можна тільки з дозволу профспілкового комітету підприємства та лише у виняткових випадках, визначених ст. 71 КЗпП.

Для цього треба окремий письмовий наказ керівника, у якому зазначається вид компенсації за таку роботу. У документі потрібно також вказати працівників, бригади, ділянки, відділи тощо, які працюватимуть у святкові/вихідні/неробочі дні.

У такому випадку виконання роботи може компенсуватися за згодою сторін у подвійному розмірі або ж наданням працівнику іншого дня відпочинку, а оплата за роботу у вихідний обчислюється як і робота у святкові та неробочі дні.

Якщо за згодою сторін обирається компенсація іншим днем відпочинку, то робота у вихідний день оплачується в одинарному розмірі, а день відгулу не оплачується.

При цьому працівник не має права обрати день відгулу без згоди роботодавця. Невихід на роботу в такому разі може розцінюватися як прогул без поважних причин, що є підставою для звільнення (згідно з п. 4 ст. 40 КЗпП України).

Додамо, що визначені чинним законодавством норми оплати за роботу у неробочі дні є мінімальними державними гарантіями: роботодавець може самостійно встановлювати вищий рівень оплати праці за роботу в такі дні.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень