Як в часи СРСР. Штучне стримування курсу долара погіршує життя росіян

Радіти росіянам точно рано

Кілька днів росія хизується зниженням курсу долара, який впав відносно рубля на біржі та у розрахунках Центробанку.

За даними фінансового майданчика Investing.com, 30 березня курс рубля на біржі коливався на рівні 84 руб/дол. І це значно менше ніж було у попередні дні, коли курс сягав до 125 руб.

Зменшився того дня у курс на торгових майданчиках (як, наприклад Aliexpress) за яким рахують вартість товару. Наразі він становить 109,38 рубля за долар.

Росія стримує курс

Радіти росіянам рано, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. На його переконання, Центробанк «зажав» курс драконівськими методами.

Набіуліна (голова ЦБ) заборонила банкам взагалі міняти рублі на долари, мало того, за незаконний обмін – п’ять років. Фактично вона зупинила валютний обіг на території Росії, – зазначає аналітик.

Водночас у «сірих» обмінниках курс далекий від офіційного, там можна придбати долар у кращому випадку по 200 рублів, та ще й з ризиком опинитися у в’язниці.

Звісно, в Росії є «сірі» обмінники, але курс там далеко не 85 і навіть не 90. Охріменко каже, що там росіяни можуть придбати долар аж по 200 рублів під страхом опинитися у в’язниці.

Експортери ж вимушені 80% свого валютного виторгу продавати державі, по суті міняють валюту на рублі за невигідним курсом.  Натомість свої валютні кредити росіяни змушені оплачувати за курсом 135 рублів.

Валютний ринок фактично не працює. Всі перерахунки закордон зупинені, навіть якщо це оплата вартості лікування. Це як в Радянському Союзі, долар по 60 копійок, але купити його неможливо – пояснює експерт.

Інфляція

Російський уряд визнає, що країна занурюється у глобальну інфляцію. Якщо аналізувати тижневі показники й переводити у річному вимірі, то йдеться про 100-120%.

Інфляція за тиждень зростає мінімум на 3-4%, це дуже багато. Звичайно, вони пояснюють це тим, що це тимчасово.

 

Однак люди вже більше відчувають проблему з цінами та стоять у черзі не за доларом, – зазначив президент Українського аналітичного центру.

Влада буквально обкрадає експортерів штучним курсом і заробляє на цьому, тож від низького курсу виграє лише владний апарат Росії.

Ціни у супермаркетах

Великі торгові мережі у росії відмовилися від стримування цін на соціальні продукти, хоча раніше максимальна націнка не перевищувала 5%. Наразі ж подорожчав хліб, картопля, буряк та інші найпростіші товари.

Джерело: Сьогодні

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень