Як святкували Великдень в Україні 100 років тому (АРХІВНІ ФОТО)

До церкви люди вирушали потайки

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Будь-яке свято українці завжди організовували колоритно. Так, аби запам'яталося на цілий рік.

Понад 100 років тому, в 1910, також освячували великодні кошики та всім селом йшли святковою ходою до церкви, повідомляє Знай.ua.

В радянські часи система це забороняла: йшла «непримиренна боротьба проти реакційних пережитків церковного побуту і релігійного засилля у повсякденному житті селян», тому до храму навідувалися потайки.

Вчителів навіть змушували чергувати на вході зі списками мешканців села: аби не порушували дисципліну і залишалися вдома.

 

Та правила для того й існують, аби не завжди їх дотримуватися, тому наші попри всі заборони ризикували – справа стосувалася віри, а це не пустий звук.

Щоб остаточно «відбити бажання» ходити до церкви на Великдень, українців зганяли на суботники. Там вони працювали цілий день, навіть голову ніколи було підняти.

Деякі традиції дійшли до наших днів, передаючись від бабусі та дідуся онукам.

 

Наприклад, у ніч проти неділі розпалювали вогнища — вважалось, що вогонь має очищувальну силу.

 

Тоді намагалися спалити сухі гілки дерев, бо «там сидить нечистий». Святили солонину, шматочок ковбаси, сир, яйця, масло, буряк з хроном, сіль.

Особливо любили цей час діти, адже могли вільно бити у дзвони цілий день. А ще бавились у різні ігри з писанками, наприклад, били яйця  — чиє залишиться цілим, той переміг.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень