Сьогодні - Великдень: звичаї, прикмети та заборони свята (ФОТО)

Світле Христове Воскресіння – одне з головних християнських свят у році

У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Богослужіння проводяться особливо урочисто й тривають вони до ранку.

Кульмінацією служби стає обряд освячення пасок, яєць, вина та ін. Частину принесених страв залишають у церкві для знедолених.

Великдень є пам’яттю про спокутну жертву Ісуса Христа в ім’я порятунку роду людського від страшних мук. Це свято символізує перемогу життя над смертю.

Кажуть, якщо з вірою в душі і від чистого серця на Пасху попросити у Господа виконати найзаповітніше бажання, то прохання буде почуте - у Великодню ніч небеса відкриваються.

Особливу силу має молитва на Великдень. Якщо в святковий день від щирого серця помолитися і попросити у Всевишнього допомоги в будь-яких починаннях і добрих справах, то прохання буде почуте.

Українці здавна вірять, що у день Христового Воскресіння удари дзвонів у церкві мають особливе звучання і  чарівну силу. Із кожним ударом дзвону люди просять миру, добра і світла своїй сім’ї і всьому людству, сподіваються на хороший урожай.

А незаміжні дівчата в цей момент бажають собі доброго чоловіка. Усі прохання від чистого серця обов’язково будуть почуті і здійснені.

Великодні святкування тривають тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею, а кожен із днів носить назву світлого – світлий понеділок, світлий вівторок і т.д.

Великодні звичаї

Щоб захистити дитину від пристріту і негараздів, протягом всього великоднього тижня, починаючи з неділі, мати давала дитині натщесерце шматочок освяченої паски. 

Щоб протягом року в родині був мир і лад, першу пасхальну трапезу в неділю необхідно починати з сім’єю в повному складі. Обов’язково кожен член сім’ї повинен з’їсти шматочок освяченої паски і шматочок освяченого яйця.

Кажуть, на Великдень треба обов’язково подати милостиню жебракові, якщо хочете в поточному році забезпечити фінансову стабільність.

Якщо жінці довго не вдається завагітніти, то на Великдень вона повинна поставити поруч з собою ще одну тарілку і покласти туди шматочок освяченої паски зі словами: «Паска для діточок». Після трапези віддати крихти птахам.

Свічки, які купують в церквиі на Великдень, треба зберігати протягом всього року. Ними можна благословляти молодих, їх треба ставити біля тяжкохворих людей, також вони допомагають вигнати з дому нечисту силу.

Щоб урожай цього року не постраждав від злив, закопували в землю шкаралупу крашанок.

 

Великодні заборони

На Великдень не можна займатися домашньою роботою – з клопотами піде щастя.

Освячені продукти не можна викидати, їх потрібно з’їсти за святковим столом, поділитися з рідними та сусідами або роздати бідним.

Гріх проливати кров тварин протягом Світлого тижня.

Не можна викидати шкаралупу за вікно, щоб не потрапити в Ісуса і апостолів, які весь тиждень ходять по землі у жебрацькому лахмітті.

Великодні прикмети

Якщо людина бачить світанок у Великодній ранок, то до в її дім постукає удача.

Добрий знак, коли в ніч на Великдень насниться померлий родич. Це провісник того, що в цьому році сім’я буде здорова.

Якщо в перший день Великодня погода погана, то врожай цього року буде хорошим.

На другий день свята ясна погода – літо буде дощове.

У великодню ніч ясне зоряне небо – чекайте заморозків.

На Великдень небо похмуре – літо не буде теплим.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: Великдень
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень