Як сказати українською «изощряться»? Ви цього точно не знали

Мовознавець назвав 5 відповідників

В етері «Сніданку з 1+1» відомий мовознавець Олександр Авраменко розповів, як правильно сказати українською «изощряться».

Це слово означає робити щось надзвичайно майстерно, доводити щось до віртуозності, застосовуючи свої здібності та вміння.

 

За словами Авраменка, в українській мові існує принаймні 5 милозвучних відповідників цьому російському слову:

  • виламуватися;
  • викаблучуватися;
  • звиватися;
  • вправлятися;
  • витончуватися.

Однак, слід запам'ятати, що всі вони використовуються в різних ситуаціях.

 

Так, наприклад, ми можемо «витончуватися у мистецтві кулінарії», але «вправлятися у тенісі» чи «викаблучуватися перед незнайомцем».

А ось коли йдеться про такий стійкий вираз в російській мові як «изощряться в красноречии», то тут найкраще українською сказати «розсипати перла красномовності».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень