Як розпізнати токсичну людину: 9 ознак, які напевно її видають

Помітивши за кимось таку поведінку, краще віддалитися від цієї особи - вам же буде краще

Усім нам доводилося мати справу з людьми, чия поведінка завдає нам руйнівної шкоди. Найнебезпечніше те, що така поведінка не відразу стає очевидною. У результаті ви починаєте сумніватися у собі: можливо, це зі мною щось не так?..

Щоб ефективно захиститися від токсичних людей, треба навчитися розпізнавати їх якомога раніше.

Ось 9 речей, які завжди роблять токсичні люди:

  1. Вони постійно поводяться по-різному.

Сьогодні вони сама люб’язність, а завтра обдаровують вас нескінченною зневагою. Звісно, ви починаєте гадати, що ж зробили не так, і хочете якось загладити свою уявну провину. Але це неможливо. Усі ваші спроби розбиваються об стіну байдужості.

А проблема насправді зовсім не у вас, а в цих нахабних маніпуляторах.

Не намагайтеся задовольнити таку людину — все одно не вийде. Ви не несете відповідальності за їхній настрій, щастя, задоволеність чи невдоволеність.

  1. Ви завжди у боргу перед ними.

Вони роблять вам подарунок, але за це потім доводиться розплачуватися. У відповідь від вас потрібно щось, що ви не можете (або не хочете) зробити, причому той, хто просить чудово про це знає.

Найкращий спосіб уникнути цього — не приймати занадто дорогих подарунків і непроханих послуг.

  1. Вони нападають без попередження.

Як грім серед білого дня на вас раптом обрушується потік звинувачень. Оскільки ви цього не чекали, то інстинктивно починаєте виправдовуватися. Вони мали час підготуватися, а ви — ні…

Не ведіться на цю тактику, інакше токсичні особи завжди зможуть маніпулювати вами. Обірвіть розмову, зберіться з думками та вирішіть, як бути далі.

  1. Вони проектують свої почуття.

Якось нова подруга агресивно запитала мене: у тебе до мене якісь претензії? Я була в шоці і не знала, що відповісти, бо не розуміла, звідки узялося таке питання. Тільки пізніше я зрозуміла, що справа була не в моїх почуттях, а в її! Вона не хотіла визнавати своїх претензій до мене — їй було легше проектувати свої почуття на мене.

Якщо вас звинувачують у чомусь дивному і неочевидному, швидше за все, ви маєте справу з проекцією. Сміливо ігноруйте такі звинувачення: ви не повинні виправдовуватись за чиїхось тарганів у голові.

  1. Вони ніколи не помиляються і не перепрошують.

Токсичні люди не визнають ані логіки, ані фактів. Головне — щоб вони завжди мали рацію, і за це вони готові боротися до останнього.

Вони будуть спотворювати всі факти настільки, що ви загубитеся у нескінченному розборі дрібниць.

Найкраща стратегія у такому разі — відмовитися від прагнення відстояти свою правоту і не чекати на вибачення. Просто капітулюйте: ви все одно не переконаєте їх.

  1. Вони принижують будь-які ваші здобутки.

Ці люди не вміють радіти за інших. Якщо у вас є хороші новини, то вони завжди знайдуть, що сказати, щоб зіпсувати вам настрій.

  • Купили новий будинок? Так, але райончик страшний…
  • Познайомились із новим хлопцем? Сподіватимемося, що він не такий зануда, як минулий…
  • Їдете у відпустку до Туреччини? Фу, це ж смітник!..

З такими людьми говорити нема про що. Якщо подібні реакції повторюються, женіть їх геть зі свого життя або ж просто сміливо ігноруйте.

  1. Вони йдуть в офлайн, щоб покарати вас.

Ви щось плануєте чи обговорюєте, і раптом ця людина зникає. Їй неможливо додзвонитися, з нею ніяк не можна зв’язатися. А ви нервуєте та переживаєте, не розуміючи, що відбувається…

Очевидно, ця людина просто не в змозі впоратися із ситуацією і звинувачує вас. Це боягузлива і нечесна поведінка, яку не слід прощати.

  1. Вони вміло зачіпають вас безневинними фразами.

Найбезневинніша заява може бути дуже болючою, якщо вимовити її відповідним тоном. Можна дуже по-різному сказати: «Ця сукня тобі личить» або «Так із ким ти відзначала Новий рік?».

Підколки спрямовані на те, щоб принизити вас. Найкращий захист від них — пам’ятати, що ви не залежите від слів іншої людини.

  1. Вони не вміють обговорювати та вирішувати проблеми.

Токсичні люди не дружать із логікою. Ви можете побудувати розумний аргумент, але замість того, щоб його вислухати, вони просто змінять тему або раптово згадають про нові проблеми.

Якщо вони не можуть переконати вас, то вибачаться таким чином, щоб було ясно: вина цілком лежить на вас. З такими людьми марно сперечатися, тож краще навіть не починати.

Говоріть, що вважаєте за потрібне, і не виправдовуйтеся. Не відповідайте на те, що не має відношення до цієї теми. Це не допоможе вам перемогти у суперечці, але хоча б убереже від зайвих драм.

Джерело: Затишок

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень