Озимий часник буде, наче кулак: всього 5 маленьких хитрощів для великого врожаю

Городникам на замітку!

Перше правило — не садити часник два роки поспіль на одному місці. Часник любить часту зміну зони посадки. Вважається, що висаджувати на попереднє місце можна не раніше, ніж за п'ять років, — кажуть фахівці. — Але не всі мають можливість, тому місце посадки краще чергувати хоча б через два-три роки.

Також часник не любить «жити» там, де щойно прибрали цибулю. Не варто садити його і після пасльонових (томати, перці, баклажани, щоб не заразити фузаріоз).

 

А ось після баштанних — гарбузів, патисонів, кабачків, а також після капусти та бобових озимий часник росте просто чудово. Дуже любить сусідство із полуницею.

Друге — перед посадкою землю не варто підживлювати гноєм. Часник любить родючі, але нейтральні ґрунти, а гній трохи закислює землю і надто насичує азотом. Найкраще для підживлення підійде торф, з яким потрібно перекопати землю на багнет лопати. І додати 20-30 г суперфосфату та 20 г калійного добрива на один квадратний метр.

Взагалі озимий часник віддає перевагу легким — супіщаним — ґрунтам, не любить тінь і вогкість. Тому, якщо ділянка знаходиться в низині, а ґрунти важкі, постарайтеся підібрати для часнику місце вище.

 

Але при цьому земля не повинна бути надто щільною, інакше вона просто виштовхне часник узимку, і він замерзне. Але й надто м'яка може нашкодити — стягнути його вниз, і тоді головки вийдуть дрібними.

Третє - щоб не дати часнику захворіти, попередньо добре просушені зубчики часнику можна замочити на 2-3 години у рожевому розчині марганцівки. Для кращого ефекту агрономи та садівники рекомендують міцний розчин кухонної солі (столова ложка на літр води) — але час мінімальний — 2-3 хвилини. Або розчин мідного купоросу (чайна ложка на 2 літри води) — теж на 3 хвилини.

Четверте — не забудьте звільнити зубчики від «материнського» денця, щоб воно не затримувало зростання. Висаджувати часник потрібно на відстані приблизно 10-15 см. Якщо дотримуєтеся рядків — відстань між ними повинна бути не менше 20-25 см.

Дуже зубчики не вдавлюйте! Це може порушити зростання коріння. Прокопайте ямку приблизно на глибину вказівного пальця та покладіть туди зубчик. Від його кінчика до поверхні повинно бути не більше ніж 3-4 см.

П'яте — не забудьте замульчувати. Якщо земля перед посадкою надто суха, полийте її. Але саме перед посадкою. Після посадки не забудьте замульчувати ямки торфом, перегноєм або тирсою приблизно на 2-5 см. Рекомендується для затримання снігу на грядках (тобто створення теплої ковдри) розкласти хмиз. Весною не забудьте прибрати мульчу!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень