Як платити за доставку газу менше, або й не платити зовсім

Тариф встановлений для кожного регіону окремий і залежить від споживання

Зростання плати за розподіл (доставлення) газу пов’язано із затвердженням нових тарифів на послугу з 1 січня 2022 року.

В середньому в Україні ця послуга подорожчала на 3,9%. Втім для кожного регіону розмір тарифу визначається окремо: він залежить від кількості споживачів і розміру витрат для сталого функціонування газорозподільних систем. Тому й відрізняється відсоток, на який зросла плата за доставлення газу того чи іншого оператора. Зауважимо, що є регіони де плата за розподіл газу навіть трохи зменшилася.

Портал ГазПравда повідомляє, що отримує чимало звернень від споживачів газу, які нарікають, що в платіжках встановлено більший об’єм газ ніж фактичне споживання впродовж минулого газового року.

Для розрахунку за основу беруть об’єм використаного палива за попередній період (на 2022 рік це період з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року), який ділиться на 12 і множиться на тариф місцевого Оператора ГРМ.

Проте є мінімальні обсяги споживання, визначені пунктом 2 глави 6 розділу VI Кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494:

  • 39 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
  • 126 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 кубометрів - для об’єкта побутового споживача, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.

Відтак споживачам, навіть якщо вони використали менше газу, менший об’єм газу не врахують, а тариф на доставлення газу розрахують виходячи з цих мінімальних обсягів. ги.

До якої саме групи належить споживач – визначено в угоді, залежно від підключених пристроїв (газова плита, газовий котел, водонагрівач).

Тобто якщо в угоді визначено що в будинку підключений газовий котел, то мінімальний об’єм газу який зазначений для обрахунку вартості доставлення - 314 кубометрів.

Щоб не переплачувати зайвого, у разі якщо ви не використовуєте газовий котел, то необхідно звернутися до свого оператора та написати заяву на зміну категорії споживання та заявою на відключення газового котла. Проте меншими платежі за доставлення стануть тільки наступного року.

Як не платити за доставлення газу взагалі

Плата за розподіл газу не нараховується лише тим домогосподарствам, яким офіційно було припинено постачання (розподіл) газу, що підтверджується відповідним Актом припинення газопостачання.

Газопостачання має бути не просто припинено (опломбовано), а також має бути розірвано договір з розподілу газу.

Якщо споживач не бажає сплачувати за розподіл газу, йому необхідно звернутись до свого Оператора ГРМ, і написати заяву про припинення постачання (розподілу) газу з розірванням договору про розподіл газу. Але в разі необхідності відновлення газопостачання доведеться здійснити оплату за його підключення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень