Як обрати ідеальні яйця до Великодня (ФОТО)

Всі секрети для вибору ідеальних яєць до Великодня – у публікації

Як обрати яйця до святкового столу, розповіли експерти шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич і Андрій Бабаєв.

Безпека
 

«Як і будь-який продукт птахівництва, яйця схильні до зараження паразитами, – розповідає Андрій Бабаєв. – Найстрашніший і найпоширеніший з них – це сальмонела. 

Сальмонела спочатку не міститься всередині яйця. Вона проникає туди через шкаралупу. Чим свіжіше яйце, тим кращі його захисні функції.

«Якщо на шкаралупі є тріщини або мікротріщини – не беремо, – каже Андрій Бабаєв. – Мікротріщини потрібно вирахувати, подивившись крізь яйце на яскраве світло. Багато тріщин, нерівна поверхня шкаралупи – це привід турбуватися. 

У магазині обирайте яйця у фірмовій упаковці зі штампом заводу, а на ринку запитуйте у продавця висновок лабораторного аналізу.

«Через те що сальмонела найчастіше живе в курячому посліді, який може бути на яйці, я рекомендую перед використанням мити яйця в розчині соди, – каже Костянтин Грубич.

Правда, використовувати соду потрібно безпосередньо перед приготуванням. Якщо відразу перемити всі яйця і скласти їх у холодильник, сода зруйнує шкаралупу, і продукт буде погано зберігатися».

Свіжість

Чим свіжіше яйце, тим воно безпечніше.

«Якщо на маркуванні яйця зазначено літеру «Д», це означає, що яйце дієтичне, тобто найсвіжіше і найкорисніше – йому не більше семи днів, – каже Андрій Бабаєв. – Буква «С» – це яйце столове. Йому до 25 днів, воно не таке свіже, як дієтичне».

«Мій метод такий: я трушу яйцем біля вуха, – розповідає господиня Любов Михайлівна, – якщо чутно, як там все бовтається, то яйце несвіже. Ще такий є спосіб. Потрібно у воду додати столову ложку солі і покласти яйце. Найсвіжіше – опуститься на дно. Середнє – зануриться на половину глибини. А те яйце, яке спливе, потрібно викидати…»

Зберігання

Поширена помилка – це зберігати яйця у бічних дверцятах холодильника. Ми смикаємо їх туди-сюди, температура коливається – через перепади яйця вбирають сторонні запахи і швидко псуються.

Також важливо зберігати яйця у відділі з кришкою.

Повітряна камера (вуглекислий газ) знаходиться в тупому кінці яйця. Якщо перевернути його, то газ буде підніматися через все яйце, і воно зіпсується швидше. Тому всі яйця потрібно складати в закритий лоточок гострим кінцем вниз і розміщувати біля задньої стінки холодильника, де температура найнижча. Так яйця можуть зберігатися після збору 35 днів.

Варіння

Яйця, які ви збираєтеся варити, краще заздалегідь дістати з холодильника. Адже якщо вони будуть холодними, то потріскаються. Покладіть яйця в холодну воду, додайте ложку солі і починайте варити.

Щоб під час варіння тріщини не розійшлися, Андрій Бабаєв радить змастити їх лимонним соком, а щоб білок не витік – додати у воду чайну ложку солі. Вона допоможе білку згорнутися, і він не розтічеться. Сипати сіль потрібно в холодну воду, перед тим як покласти туди яйця. 

«Чим довше яйце лежало, тим сильніше відстала його підшкаралупна оболонка та повітряна камера, – розповідає Андрій Бабаєв. – Через це яйце легко почистити. Але, якщо ви збираєтеся до Великодня фарбувати яйця, то є один важливий момент. Лежані яйця запросто можуть потріскатися під час варіння – вони не такі міцні, як свіжі».

«З огляду на фарбування краще брати яйця невеликого розміру (вони міцніші), і щоб їм було десь 6-15 днів від народження. Це ідеальний варіант. Всім відомо: для того щоб яйця добре почистилися, ми потім опустимо їх у крижану воду – від перепаду температури підшкаралупна оболонка відстане від шкаралупи, і яйця буде легко почистити», – каже Андрій Бабаєв.

Джерело: СТБ 

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Теги: яйцяяйце
Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли техпаспорт на прізвище Поліщук

У Рівному 1 листопада знайдено техпаспорт, в районі масив Київський. Документ виданий, на ім'я Поліщук Наталія Володимирівна. За деталями звертайтесь за номером: 096 118 5225

У Рівному знайшли посвідчення водія та документи

У Рівному на автовокзалі на вулиці Київській знайшли посвідчення водія і техпаспорти, на ім'я Валерія Володимировича Смикало. За деталями звертайтесь за номером: 067 64 57 603

Загублені документи у Рівному: пропонують винагороду

Вчора у районі автовокзалу близько 8 ранку були загублені документи. Тих, хто знайшов, просять повернути за винагороду. Ліщук Руслан Романович - 0 (67) 408 57 66

Більше оголошень