Як карають в Україні за встановлення магніту на лічильник води

Сума штрафу шокує навіть найризикованіших

Магніт на лічильник води – зовсім не новинка для України. Таким чином багато хитрих громадян хочуть «надути» систему, аби заощадити на оплаті комунальних послуг.

Останнім часом у мережі знову з'явилося чимало оголошень щодо продажу магнітів на лічильники, тож українці активно цікавляться: які штрафи загрожують за таку підприємливість? Про це розповідає РБК-Україна.

У чому взагалі «прикол» магнітів на лічильниках

Таку схему часто практикують жителі невеликих міст. Також вона досить поширена у селах, щоправда, там магніти часто встановлюють, наприклад, на газові лічильники.

З газовими лічильниками теж провертають такі махінації...
З газовими лічильниками теж провертають такі махінації...

Популярність такого методу «злому» полягає насамперед у простоті процесу.

Щоб домогтися повної зупинки лічильника потрібно всього-на-всього підібрати правильний магніт.

Існують навіть спеціалізовані сайти, які допомагають із вибором. Коштує «спецпристрій» від 350 грн, хоча можна знайти і міні-варіанти за 3,5 тис.

Чому зараз схема вже не актуальна

На сучасні лічильники води клеять спеціальний захист - антимагніт. Протягом усього 5 хв дії магніту він псується і тоді всі махінації стають помітними.

Якщо у вас немає антимагнітної наклейки - не поспішайте радіти. Все одно їх рекомендують міняти на нові, бо коли прийде час-перевірку відповідних органів вони не пройдуть.

– Коли нам клеїли антимагніти, то у водоканалі сказали, що 80% лічильників гарячої води не проходять перевірку. А це означає, що народ махлює.

 

Вони, звичайно, теж грають нечесно. Буває, вода ледве-ледве тепла, а лічильник мотає по повній... Або ж спускати воду потрібно хвилин 5, щоб вона була теплою, — розповідає киянка Ірина.

Однак поки що практично всі старі механічні лічильники не можуть встояти перед магнітами. А деякі узагалі продають вже з вбудованими магнітами. Якщо такий прилад обліку потрапить до рук комунальників, «відкосити» від штрафу вам не вдасться.

Які штрафи передбачені за установку магніту на лічильник

Законом забороняється втручатися у систему роботи приладів обліку ресурсів. Більше того, якщо махінації помітять комунальники, розмір штрафу може досягти 100 тис. грн.

Суму штрафу вираховують дуже просто: припускають, на яку суму ви могли спожити воду з моменту останньої перевірки лічильника до дати, коли в/на лічильнику виявили магніт - за кожен день впливу магніту ви сплатите понад 500 грн.

Адвокати при цьому кажуть, що можна спробувати домовитися із водоканалом про зменшення розміру штрафу, посилаючись на складне становище у сім'ї чи низький рівень доходів.

Однак результат таких спроб домовитися передбачити насправді складно.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень