Як довести, що ні ви, ні ваші родичі не брали онлайн-кредиту під «скажені» відсотки?

Покрокова інструкція від юристів

Останнім часом побільшало повідомлень про онлайн-шахрайство. Переважно йдеться саме про «вибивання» уявних боргів.

Аферисти користуються різними схемами: часом розказують про кредит, який взяла взагалі незнайома Вам людина, іноді грішать на родичів, а буває й таке, що звинувачують у невиплаті кредиту взагалі особисто Вас.

І якщо з незнайомими людьми все зрозуміло, то про те, як довести, що ні Ви, на Ваші родичі кредиту не брали, докладніше розповідають юристи Безоплатної правової допомоги.

 

Що потрібно зробити

Для того, щоб отримати можливість дізнатися про оформлення онлайн-кредиту кимось із родичів, Вам потрібно мати повноваження вчиняти від його імені певні дії (наприклад, нотаріально оформлена довіреність на представництво інтересів, рішення суду про визнання особи недієздатною тощо).

Після цього необхідно дізнатися, у якій саме мікрофінансовій організації (МФО) начебто взято кредит і яку суму родич нібито винен.

Детальний алгоритм дій

Для початку Ви маєте звернутися до МФО від імені цього родича, щоб отримати всю інформацію щодо укладеного договору (номер та дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати завірену копію договору.

Також перевірити інформацію щодо кредитної заборгованості можна й на сайті Українського бюро кредитних історій — раз на рік така інформація надається безкоштовно, а за повторний запит необхідно сплатити 50 грн. Традиційно сплачувати заборгованість за кредитним договором має саме боржник, за винятком випадків, передбачених актами цивільного законодавства або умовами самого договору.

Якщо Ваш родич не укладав жодних кредитних договорів, необхідно повідомити МФО про даний факт та додати докази та/або інформацію, що це підтверджує, а тоді – вимагати скасування неправомірно нарахованої заборгованості.

Також потрібно звернутися до правоохоронних органів із заявою про шахрайство, яке полягає в оформленні кредиту.

Крім того, варто звернутися зі скаргою щодо укладення сторонньою особою договору онлайн-кредиту на ім'я Вашого родича з використанням підроблених документів до Національного банку України.

Якщо все вказане вище не дало результатів, потрібно від імені родича підготувати і подати до суду позовну заяву щодо визнання недійсним кредитного договору.

Після того, як буде доведено факт шахрайства або ж кредитний договір визнають недійсним, юристи радять звернутися в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії (чи кредитної історії Вашого родича).

Джерело: novyny.live

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень