Кредитні калькулятори і справжня вартість позики: НЕбанки України зобов'язали бути чесними

Нарешті за клієнтами визнали право знати абсолютно про всі умови надання позики

Фото ілюстративне, УНІАН
Фото ілюстративне, УНІАН

Незабаром Нацбанк почне вимагати від небанківських фінустанов розкриття повної інформації щодо споживчих кредитів - у рекламі та на вебсайтах таких контор.

Йдеться про відсотки, які нараховуються за кредитом, всі умови позики (про частину з яких клієнти наразі й не здогадуються), умови дострокового повернення кредиту, штрафи за невоєчасне погашення заборгованості і загалом про ВСЕ, що може завести клієнта у боргову яму ???? 

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Що і коли зміниться для небанків?

???? Уже через 3 місяці небанки, які мають право надавати споживчі кредити, повинні розпочати повне інформування про послуги на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі, файл з яким зможуть завантажити споживачі.

???? А за 6 місяців усі небанківські фінустанови повинні будуть розмістити на своїх сайтах калькулятори для розрахунку витрат за кредитом із врахуванням усіх обраних споживачем умов.

На сайтах фінустанов має міститися вичерпна і достовірна інформація про умови надання споживчих кредитів.

 

Зокрема, має вказуватися загальна вартість кредиту з усіма комісіями і платежами, реальна річна процентна ставка, строки та суми, умови дострокового повернення, штрафи у разі порушення умов кредитного договору тощо.

У Нацбанку наголошують, що споживачу мають надавати повну і максимально зрозумілу інформацію на сайті фінустанови, аби ще на етапі вибору кредиту клієнт міг порівняти цю пропозицію з аналогічними кредитними продуктами в інших фінустановах ????

При цьому, під час користування кредитом фінансові установи інформуватимуть споживача через обраний ним канал для комунікацій: SMS-інформування, месенджер чи особистий кабінет на сайті.

Також, відповідно до вимог, реклама споживчих кредитів небанків не повинна вводити споживача в оману.

До прикладу, недопустиме зазначення лише привабливої для споживача відсоткової ставки на рівні 0% чи 0,01% ????

Крім того, спосіб викладення інформації в рекламі не повинен ускладнювати її візуальне сприйняття, тому пропонуються вимоги ще й до шрифтів, кольору рекламних текстів, його фону та розміщення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень