«Я його спалю і всі будуть пісяти в кущах», - підприємець про «нужник» за Мототреком у м. Рівне (ФОТО)

Скандальна споруда офіційно має назву «люфт-клозет»

Юрій Слободенюк на першому плані.
Юрій Слободенюк на першому плані.

У Рівному підприємець встановив вбиральню поблизу мототреку. Це обурило мешканців мікрорайону, які там гуляють.

Рівняни кажуть, що це ненормально, бо за спекотної погоди там буде сморід.

 

А от підприємець натомість каже, що сморід там був, коли не було вбиральні, бо усі «ходили у кущі».

Цікаво, що у самому приміщенні мототреку є вбиральні, але вони – не працюють. Як розв'язувати проблему? Ми шукали відповідей і дещо знайшли.

Це люфт-клозет, але в місті такого не повинно бути

Про вбиральню із соцмереж дізнався начальник міського управління ДАБК Микола Дядюсь:

Мені показали це у соцмережах. Це називається люфт-клозет, але такого у цивілізованому світі, тим паче у місті, не повинно бути. У місті, де є каналізація, де навколо житлові будинки, де ходять люди, ніякого септика чи вигрібної ями бути не може. На таке навіть не видається дозвіл, бо таких документів навіть не існує. Це схоже на самоуправство.

А це схема того самого люфт-клозета. Фото з мережі, ілюстративне.
А це схема того самого люфт-клозета. Фото з мережі, ілюстративне.

Підтверджує слова і начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Василь Тонконоженко:

У місті не треба будувати надвірні туалети. Є каналізація і треба до неї під'єднуватись. Надвірна вбиральня цього не передбачає. Взагалі такі туалети, де немає каналізації, в місті не повинні стояти.

 

В селах хіба, і то згідно з санітарними нормами, розміщують за 20 метрів від житлового будинку, за 50 метрів від джерел водопостачання, мати водонепроникний вигріб.

На ці норми, очевидно, не звертали увагу майстри дерев'яної конструкції, яку встановили над викопаною ямою. І все це прямо біля парку, стадіону та житлових будинків. 

Нужник врятує ситуацію?

Проблема у тому, що поблизу самого мототреку немає вбиральні. Так каже про ситуацію  Юрій Слободенюк, підприємець, який встановив туалет. Чоловік вважає, що «розв'язав проблему» і доволі емоційно розповідав про ситуацію:

Мототреком володіє ТСОУ, а територія, що поряд, має іншого власника (про якого так і не вдалось дізнатись від пана Юрія – авт.). Я винаймаю бокси у ТСОУ, а територія в інших власників, наголошую.

 

Дозволи на розміщення вбиральні не брав, але я ж і сам її поставити не міг, ви ж розумієте. 

 

Давайте так, якщо треба прибрати той туалет – приберемо. Будемо ходити пісяти по кущах. Якщо там хтось один проти, то хай запропонує інший варіант.

 

Я вважаю, що це більш-менш нормальні умови, які ми могли створити собі самостійно. Тут неподалік автошкола, там через день буквально купа народу ходить тудою і раніше всі ходили у кущі. То це нормально?

 

Винаймати біотуалети? А хто за них буде платити?

А на запитання про те, хто прибирає цей туалет, почули таку відповідь:

Ніхто! Коли буде спекотно, то закопаємо цю яму, викопаємо другу, щоб там нікому не смерділо.

 

Можливо, ми неправильно зробили, але нехай тоді міська рада чи власники інших приміщень, чи тої таки автошколи, подумають, як вирішити цю ситуацію.

 

Я, все, що зміг зробити, зробив. Мені теж не подобається ця ситуація, але ще більше не подобається, коли сморід по всій територій від того, що уся територія помічена.

Юрій Слободенюк. Фото з його сторінки у Фейсбуці.
Юрій Слободенюк. Фото з його сторінки у Фейсбуці.

Юрій Слободенюк також додає:

Ви тут просто поживіть день-другий і мене зрозумієте. Мені образливо, що я для мототреку і для міста багато що роблю. А нам навіть туалету не зробили.

 

Якщо треба, я спалю той туалет чи заберу його, але проблему це не вирішить.

Ходити в підземний туалет на мототреці можна. Київ «дозволив».

У приміщенні самого мототреку, у підземній його частині, є дві вбиральні – жіноча й чоловіча. Вони давно не функціонують.

А на час проведення тут спідвейних змагань чи концертів організатори замовляють біотуалети.

Вбиральні у «чаші» стадіону треба відремонтувати й можна відкривати для відвідувачів.

Схеми підземної вбиральні у підвалі самого стадіону. Фото надав Микола Скиба, який зауважив, що ці схеми та інші листи передавав до ексмера Володимира Хомка.
Схеми підземної вбиральні у підвалі самого стадіону. Фото надав Микола Скиба, який зауважив, що ці схеми та інші листи передавав до ексмера Володимира Хомка.

Щоправда, робити це власники мототреку – керівництво Товариства сприяння обороні України – поки не можуть через брак коштів, повідомив голова обласної організації ТСОУ Микола Скиба:

Вище керівництво ТСОУ у Києві прийняли рішення передати вбиральні місту. Ми ще до Хомка звертались, до нової влади – не звертались. Наші документи десь загубились. Чи через виборчу кампанію, чи через якісь інші причини цю проблему так і не вирішили.

 

Тобто місто не взяло на баланс ці вбиральні. Там величезні туалети, їх відкрити - й більше не буде проблем. Але там їх треба відремонтувати.

 

Ми могли б витратити якісь кошти й на ті туалети, але коли постає вибір між ремонтом самої чаші стадіону і туалету, то, ясна річ, що ми вкладемо у стадіон.

 

Якщо в мене є гроші, то я міняю лавки, ремонтую фундамент. Там деякі роботи останні ми провели за півмільйона гривень. Я думаю, краще зберегти стадіон і привезти біотуалети.

Микола Скиба каже, що

цього року ремонтувати туалети організація точно не буде.

Фото ілюстративне.
Фото ілюстративне.

Бо за час пандемії місцевий підрозділ ТСОУ зазнав збитків у розмірі 200 млн.

Тож тут не проти того, аби місто розв’язало проблему із вбиральнями.

До речі, Микола Скиба надав деякі документи. Зокрема, план підземного туалету.

Документи надав Микола Скиба. Ці документи надавали у мерію за часів головування Володимира Хомка.
Документи надав Микола Скиба. Ці документи надавали у мерію за часів головування Володимира Хомка.

Документи надав Микола Скиба. Ці документи надавали у мерію за часів головування Володимира Хомка.
Документи надав Микола Скиба. Ці документи надавали у мерію за часів головування Володимира Хомка.

Що кажуть у мерії?

У пресслужбі Рівненської міської ради повідомили, що до новообраного міського голови ТСОУ не зверталось із пропозицією про передачу вбиралень на баланс міста.

Міський голова Олександр Третяк повідомив лише про те, як вирішити ситуацію із вбиральнею, яку незаконно розмістив підприємець біля мототреку:

Земельна ділянка, на якій встановлена ця конструкція, належить Рівненській автошколі ТСОУ.

 

Ця конструкція, дерев’яний туалет, порушує екологічні та санітарні норми.

 

Змусити фактично користувача земельної ділянки забрати цю конструкцію ми можемо, але це не завжди дієво.

 

Обов’язково ми звернемось до власника цієї земельної ділянки і змусимо це зробити.

 

Від Редакції

За логікою речей, ТСОУ мало б передати на баланс місту Рівне не лише туалети, а ВЕСЬ «Мототрек». Розмови про це ведуться вже кілька років, але ТСОУ, яке не здатне забезпечити на «Мототреці» навіть роботу туалетів, свідомо грає волинку.

Тому місто, безперечно, не повинно брати на баланс вбиральні «Мототреку», а санепідемстанція, якщо така вже відновилася у нашому краї, мала б складати акти на ТСОУ через те, що на його території в центрі Рівного ставляться нужники та люди справляють нужду.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень