«Обіцяю народу з цим розібратися»: Зеленський про дозволи на переміщення для військовозобов'язаних

Резніков та Залужний отримали прочухана?

Україна обговорю свободу пересування для військовозобов’язаних, багато з яких ніяк не дійдуть до військкоматів. Реакція суспільства – неоднозначна.

5 липня президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні, опублікованому в YouTube, заявив, що чекає від міністра оборони Олексія Резнікова, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шаптали роз'яснень щодо дозволів на переміщення військовозобов'язаних українців.

Пряма мова:

«Сьогодні в суспільстві багато суперечок щодо рішення Генштабу щодо затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобов'язаних, призовників і резервістів.

 

Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, нерозуміння і навіть обурення в суспільстві.

 

Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу та головнокомандувачу ЗСУ доповісти мені всі деталі під час завтрашнього чергового засідання ставки верховного головнокомандувача.

 

 Я обіцяю народу з цим розібратися і прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень», – заявив він.

ДОВІДКОВО:

  • Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан вранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну. Наразі його продовжено до 23 серпня 2022 року. Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію.

  • 5 липня у Генштабі ЗСУ повідомили, що «з метою упорядкування обліку переміщених осіб» розробили порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. У Генштабі додали, що закон, який забороняє військовозобов'язаним під час воєнного стану покидати місця проживання без дозволу, діє з 1992 року.

  • Залужний підтвердив, що військовозобов'язані мають отримувати у військкоматах дозволи на виїзд за межі «свого району чи області».

  • Усі, хто досі не перебуває або не відновився на військовому обліку, мають це зробити, додав він. Головком зазначив, що порядок видавання дозволів уже опубліковано на офіційному сайті Міноборони України.

  • Пізніше представник Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ Олександр Хлись роз'яснив, що для виїзду зі свого населеного пункту в межах області військовозобов'язані українці не повинні отримувати дозвіл, правило стосується, зокрема, Києва та області.

ЩО СТАЛОСЯ СЬОГОДНІ

  • 06 липня на засіданні з військовими Зеленський заслухав доповідь Залужного щодо дозволів для військовозобов’язаних покидати межі місць проживання. 

  • Президент звернув увагу на те, що суб’єктом формування державної політики в цьому питанні є Міністерство оборони, а обмежувати конституційні права громадян під час воєнного стану може уряд своїми актами. 

  • Зеленський доручив скасувати прийнятий Генштабом ЗСУ порядок з метою його доопрацювання зі збереженням обороноздатності країни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень