WalkBot: Чудо-апарат для реабілітації поранених та хворих вже несе службу у м. Рівне (6 ФОТО)

Посутньо, це робот: Як він працює

Складний реабілітаційний комплекс WalkBot зовсім не так давно з’явився у Рівному. Рішення про його купівлю, як повідомляє Суспільне, було ухвалене колегіально на засіданні міськвиконкому 25 травня 2022 року.

Це крокуючий екзоскилет, який в мирному житті слугує для реабілітації після травм та покращення рухової активності. Корейська фірма-виробник запевняє, що реабілітаційну систему створили фахівці у сфері автоматизації, виробництва систем та робототехніки.

Вирішили придбати саме його, адже цей унікальний комплекс створює нові можливості для реабілітації:

«Будь-яке зрощення кістки не має ніякого змісту, якщо мозок не подає імпульс на кінцівку. Лікар не завжди, якщо є порушення свідомості, може закцентувати чи зорієнтуватися, на що мозок реагує.

 

Апарат сам підбирає відповідь мозку. Ми бачимо, на що мозок реагує, і це буде початком, щоб цього пацієнта розробляти далі. Завжди проблемним місцем є гомілковоступневий суглоб, тобто стопа.

 

Ні один апарат не відтворює склепіння стопи. Цей — так. Тільки тоді є відновлення рухової функції нижньої кінцівки», — пояснювала тоді  заступниця начальника управління охорони здоров’я Лариса ОБУХОВСЬКА у коментарі Суспільному.

Справжня правильна ходьба

Одна із особливостей реабілітаційної системи полягає у тому, що дозволяє забезпечити правильну ходьбу – робот дозволяє робити фізіологічно правильні кроки, які без нього були неможливі. 

Більш активно задіюються м’язи ніг,зокрема, й ті, які до цього були не особливо активними.

 

Стопа теж розробляється. Вплив на неї, між іншим, теж може регулювати лікар.

Контроль навантаження та відстеження процесу реабілітації

Ще одна особливість цієї системи у тому, що вона дозволяє контролювати навантаження й відслідковувати показники процесу реабілітації. Система кріплень дозволяє регулювати дотикання з біговою доріжкою, якою і крокує пацієнт. А також можна змінювати міру впливу робота та швидкість.

Реакцію на навантаження контролюють датчики, які чутливо реагують на будь-які зміни, тож вдається уникнути перевантаження чи будь-яку іншу негативну реакцію – у випадку нетипової реакції організму система зупиняється.

 

Власне, усі показники відображаються у вигляді кривих на моніторі.  Тож можна одразу побачити не лише теперішній вплив робота, але й зміни, які уже відбулися.

Мотивація

Сама можливість відслідкувати свої досягнення особливо мотивує пацієнтів працювати далі та прогресувати у процесі реабілітації.

Відчувши можливість знову ходити (або отримавши можливість, хай і на короткий проміжок часу, пройтися як це можуть зробити пересічні громадяни) чимало людей надихається продовжити працювати далі, покращувати свій стан здоров’я.

 

Тим паче, що результативність роботи можна не тільки відчути, але й також відслідкувати, орієнтуючись на показники.

Що кажуть пацієнти

За час роботи WalkBot`a у Рівному на ньому пройшло реабілітацію чимало людей. Як повідомили у міській лікарні №2, лікувалося за допомогою цього бота більше 20 пацієнтів з різними травмами та патологіями, відбулося понад 600 сесій, зараз починає збільшуватись кількість поранених військових, зокрема з протезами.

Максим, який має покази для реабілітації:

  Після завершення курсів реабілітації можу говорити про цілком відчутне і довготриваліше поліпшення стану здоров’я.

На краще змінилася ходьба, вона стала більш вільнішою, покращилася стійкість та відчуття власного тіла у просторі. Чимало позитивних змін помічають довколишні. Не остання річ, що стало легше долати усілякі архітектурні бар’єри у місті, а це дуже важливо у нашому бар’єрному Рівному.

Роман отримав ушкодження хребта. У процесі реабілітації у другій міській лікарні, значно покращився його стан, фактично почав ходити.

– Працюючи за допомогою цього робота, я відчував, як задіюється велика кількість м’язів. Після реабілітації можу сказати, що зараз став більш стійкішим, самостійнішим, краще рухатися.

Андрій потрапив у ДТП, зокрема, має і ураження опорно-рухового апарату і через це потребує довготиривалої реабілітації:

Я можу сказати, що після реабілітації у цій лікарні, став краще відчувати власне тіло у просторі, став краще його контролювати. Зокрема, стало легше ходити сходами. Зараз аналізую процес роботи з WalkBot, аби свої висновки використати у наступному курсі реабілітації.

Анастасія живе з Церебральним паралічем, тож теж постійно потребує реабілітації.

Я займалася перший раз, перший курс. За відчуттями я стала ходити краще, більш фізіологічноправильно. Це стало помітно і зі сторони. Я працюю в школі, зараз діти менше питають, чому я кульгаю, отже це стало менше впадати у око. Якщо раніше позитивний результат реабілітації тримався близько місяця, то після WalkBot`a позитивний результат триває більше двох місяців. І зараз є. Позитивні результати стало простіше утримувати, займаючись вдома. Зменшилися при цьому больові відчуття

Зараз Walkbot продовжує роботу у Рівному. І скористатися цією реабілітаційною системою можна безкоштовно, якщо для його застосування є покази і немає протипоказів.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень