Виплати зупинили. Держбюджет не змозі забезпечити усі видатки 2020 року

Йдеться про зупинку фінансування усіх незахищених статей

Нині державна казначейська служба припинила фінансування усіх незахищених видатків. Держава відмовилася фінансувати в першу чергу капітальні видатки — ремонт, реконструкцію, будівництво та інші, з посиланням на власні джерела пише Економічна правда.

Нині триває фінансування тільки усіх захищених статей, а обслуговувати всі видатки, передбачені на 2020 рік бюджет не змозі. Тобто нині триває виплата тільки — заробітні плати працівників бюджетної сфери, пенсії, соціальні виплати, погашення боргів.

Останні запити від головних розпорядників бюджетних коштів на проведення незахищених видатків ДКС обслуговувала 20 листопада. У 2019 році на аналогічний крок через перекидання бюджетних коштів і невиконання надходжень від митниці прем'єр-міністр Олексій Гончарук пішов 17 грудня, - пише Економічна Правда.

Повідомляється, що за підсумками трьох кварталів 2020 року на капітальні видатки уряд витратив 45,8 млрд грн із запланованих на цей рік 112,6 млрд грн. Обмеження можуть торкнутися ремонту та будівництва доріг.

Український економіст, в.о. міністра Міністерство економіки України Павло Кухта у своєму Фейсбуці доступно пояснив, що відбувається з бюджетом і як розв’язати цю проблему.

Павло Кухта

Наводимо нижче його допис:



Що відбувається зараз з бюджетом?

  1.  Згідно з оперативними даних Казначейства, наявні неоплачені фінансові зобов'язання станом на сьогодні становлять 9,4 млрд, з них 3 млрд по захищених видатках. Це максимум з початку року і +2 млрд до показників попереднього тижня.
  2. Люди з системи кажуть, що з 9 листопада казна працює в режимі картотеки — до ночі зводять надходження, на ранок формують пул видатків, які буде профінансовано, все інше відкладають. В новітній історії України в середині листопада такого не було вже щонайменше років десять.
  3. Одночасно, локдаун вихідного дня та неминуче насування повного локдауну підвищують потребу в бюджетних видатків. Найпростіша програма підтримки — виплата 5000 грн мінімальної зарплати всім зайнятим в уражених галузях сфери послуг (близько 4 мільйонів людей) - коштує 20 млрд на місяць. Цих грошей зараз просто немає.


Що робити?

Як вже казав, єдиний нормальний спосіб розв'язувати проблему — швидке відновлення співпраці з МВФ, яке відкриє нам доступ до запозичень, щоб профінансувати видатки. Це означає прийняття хоч трохи адекватного бюджету на 2021 рік — йдуть розмови вже про прийнятність дефіциту на рівні 5,3% від ВВП. Втім, незрозуміло, від якого прогнозного ВВП — з початком локдаунів очевидно, що макропрогноз, за яким складений бюджет, треба переглядати у бік менших темпів зростання.

Окрім бюджету, необхідно запустити судову реформу та відновити антикорупційне законодавство. Звичайно, все це потребує зусиль — але у порівнянні з часами, коли МВФ вимагав підвищення тарифів або пенсійного віку, це очевидно не важкі умови.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень