Втрату історичної будівлі Рівного помітили з Києва

Звернув увагу на це колишній рівнянин

Так виглядав палацик бурмістра Рівного - будівля 1928 року

Колишній рівнянин, вчитель історії, який нині живе у Києві, Ілля Сигачов звернув увагу на те, що у Рівному вже нема будівлі, зведеної у 1928 році.

Це палацик бурмістра Рівного Володимира Боярського, який розташовувався на нинішній вулиці Гарній, 14 (район Пивзаводу). 

 

Ілля Сигачов написав з цього приводу повідомлення у Фейсбуці, де зазначив, що цей будинок

був дуже розкішним прикладом архітектури міжвоєнного маєтку.

 

Але десь між 2021 та 2023 роками нові власники, чи може старі просто знесли його, не залишивши ні сліду від колись найрозкішнішого маєтку Рівного. 

На думку Сигачова, яким би не був стан такої історичної будівлі (а він був поганий), це не дає право на її знищення.

Начальниця міського управління культури Наталія Лозовська у коментарі для Радіо Трек припустила, що, скоріше за все, будівлю знесли до 2021 року - часу, коли вона зайняла посаду керівника культури Рівного. Адже це була приватна будівля:

При управлінні архітектури незадовго до того, як мене призначили на посаду, була сформована моніторингова група з істориків, краєзнавців, музейних працівників.

 

Ми підняли протоколи засідань цієї групи. І жодного разу експерти групи не порушували питання, щоб внести цю будівлю до об'єктів культурної спадщини, які підлягають охороні.

 

Тож, схоже, її знесли ще до 2021 року. 

 

Більш детальну інформацію про долю палацику бурмістра надала працівник Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук:

Про історію цього будинку я помістила нарис у своїй книжці «Гарний будинок на вулиці Гарній». Зустрічалася із його власницею Аллою Приступою, яка продала цей будинок вже в жахливому стані. 

 

Навколо будинку вже багато років виникають різні розмови. Кожен, хто побачить, гадає, що робить відкриття. Але насправді там все банально просто.

 

Був міський голова Боярський, мав змогу його збудувати. Потім в нього щось пішло не так і він через банк продав його вчителю Івану Приступі, який був у другому шлюбі з молодою дружиною. Потім народилася в них пізня дитина Алла, яка не змогла утримувати цей великий будинок.

 

За словами Галини Данильчук, коли вона зустрічалася з Аллою Приступою, то будинок вже був відрізаний від світла і газу, а ще - постраждав трохи від пожежі. Потім вона оглядала його, як він вже був нежилим, просто прихистком для безхатьків.

 

Просто його років 20 тому треба було помітити, як один із найбільш цікавих, і придбати для міста та зберегти.

 

Що вже тепер за лікті кусати! Безповоротні втрати історичної пам'яті.

 

Відповідно, і управління культури ніякого стосунку не має до цієї зниклої будови, - каже Галина Данильчук.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень