Втрачають у вартості: 10 речей, які дешевшають одразу після того, як ви їх купили

Стосується не тільки великих покупок

Коли ми накопичуємо на якусь покупку, то, ясна річ, не хочемо переплачувати або втрачати гроші згодом. 

Втім, є такий фактор, як здешевлення, і ми ніяк не можемо на нього вплинути. Втрата вартості вживаних речей – це необхідна і неуникна функція економіки. Але є деякі товари, втрата в ціні яких відбувається вже з моменту купівлі. 

Тому, коли витрачєте на них кругленьку суму, не варто дивуватися, що вони втрачають в ціні одразу після придбання.

Комп’ютери

Комп’ютер - це не інвестиція, а інструмент. Розрахунки твердять - він втрачає 2% від вартості на тиждень. 

Одна з головних причин цього знецінення - застарілість технологій. Постійно виходить щось нове. Деталі дішевіють, а розробники постійно створюють програмне забезпечення для роботи на потужніших системах.

До того ж, ноутбуки краще зберігають цінність, ніж повноцінні комп’ютери. Однак, звісно, десятирічний ноутбук буде коштувати ду-у-уже мало.

Телефони

Експерти підрахували, що iPhone втрачає близько 17% вартості протягом першого року після покупки, а телефони на Android - близько 33%.

Через чотири роки «яблучний смартфон» втрачає приблизно 66% своєї вартості, а Android - приблизно 81%. Після цього, по суті, вони практично нічого не варті.

Іграшки

Зазвичай люди не хочуть купувати вживані іграшки для своїх дітей, тому цілком зрозуміло, що вони різко знецінюються.

Звісно, якщо ви зберігаєте будь-які іграшки в оригінальній упаковці, а потім через багато років хочете продати, то ціна лише виросте. Деякі вінтажні іграшки можуть навіть коштувати як автомобіль середнього класу!

Але спробувати визначити, які предмети колекціонування з часом зростуть у ціні, а які ні, - це неймовірно складна задача.

Піаніно

Нові піаніно дуже дорогі. Але старі часто не варті нічого. Доходить навіть до того, що власник громіздкого музичного інструменту платить тому, хто згодиться забрати піаніно.

Тому якщо ви шукаєте фортепіано, то зайдіть на той же OLX: скоріш за все, ви знайдете варіант, за якого інструмент дістанеться вам безкоштовно.

Ґаджети

Планшети, монітори, динаміки, зовнішні жорсткі диски та більшість інших маленьких гаджетів втрачають цінність протягом першого року користування.

Розумні годинники втрачають близько 41% своєї вартості в перший рік, а навушники втрачають приблизно 44%.

Ювелірні прикраси

Можна подумати, що ювелірні прикраси з діамантами з часом збережуть свою цінність або навіть зростуть у ціні. Але ні.

Обручки з діамантами та інші прикраси з діамантами втрачають до 80% своєї вартості, коли ви їх перепродаєте, особливо якщо ви купували їх у роздріб, де націнка може досягати 200%.

Висока ціна на діаманти – продукт суворого контролю ринку та ефективної реклами, а не рідкісності чи корисності.

Ігрові приставки

Буває, що раритетні ігрові картриджі продаються за шалені гроші, але здебільшого і консолі, і відеоігри втрачають більшу частину своєї вартості щойно ви виходите з магазину.

За статистикою, лише 7 із 40 найбільш популярних відеоігор за останній 21 рік коштують так само або більше, ніж вони коштували з початку.

Винятком служать ігри Nintendo – чомусь вони зберігають більшу цінність, ніж ігри інших виробників.

Книги

Книжки надзвичайно знецінюються після покупки. І навряд чи їхня ціна з часом зросте.

Більше того, популярні книги в м’якій обкладинці майже нічого не варті після покупки.

Навіть старіші книги навряд чи матимуть велику цінність, якщо тільки це не перші видання у винятковому стані, рідкісні та певним чином важливі.

Весільні сукні

Сукні в хорошому стані, яким менше трьох років, продаються приблизно за півціни, навіть від відомих дизайнерів.

Причина, чому ці модні сукні користуються популярністю, ймовірно, дуже проста - «мій особливий день у моїй особливій сукні».

Автомобіль

Раніше говорили, що новий автомобіль втрачає близько 10% своєї вартості з моменту виїзду з автосалону, чверть своєї вартості - після першого року користування і приблизно 60% своєї вартості за п’ять років.

Але нещодавні ланцюги постачання та інші макроекономічні проблеми призвели до стрімкого зростання вартості автомобілів. Особливо - вживаних.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень