Всесвітній день кульбаби. Чим корисна квітка
Кульбабу використовують у багатьох країнах
Сьогодні, 13 квітня, у світі відзначають День кульбаби.
У багатьох країнах з цієї рослини готують різноманітні страви. Її додають у супи, борщі, салати, муси та навіть у сир.
Люблять кульбабу і в Україні. Окрім смакових властивостей, кульбаба відома й у народній медицині.
Що лікують кульбабою?
Кульбабу активно використовують у народній медицині для лікування захворювань жовчного міхура, печінки, судин, шкірних захворювань та запальних захворювань ротової порожнини.
Також, завдяки впливу на нервову систему, кульбабу часто використовують як заспокійливий засіб і від безсоння.
Що смачненького приготувати з кульбаби?
У кулінарії цю квітку також використовують. З неї варять варення та роблять домашнє вино.
Листя кульбаби не менш корисні. Особливо для підшлункової залози. Вони дуже багаті вітаміном С. У кулінарії кульбабу можна додавати в салати та супи, попередньо видаливши гіркоту замочуванням в солоній воді.
Як заготовити сировину?
Квітки збирають в кінці весни, при цвітінні кульбаби. А листя – і до, і під час, і після цвітіння, але найкраще до цвітіння, поки вони свіженькі, ніжні та найкорисніші.
Для використання в кулінарних цілях, після збору їх замочують на 1-2 години в солоній холодній воді для видалення гіркоти, обсушують і заморожують для подальшого використання.
Коріння кульбаби збирають ближче до осені. Їх викопують, промивають і висушують до ламкості на повітрі або в сушарці.
Кульбабу заготовляють в суху погоду. Для подальшого використання квітки та листя рослини можна також сушити.
Як приготувати лікувальні відвари й настої?
Відвар з квіток кульбаби з квіток кульбаби часто використовують для освітлення веснянок.
2 столові ложки подрібнених квіток потрібно залити 0,5 л води, тримати на повільному вогні 30-40 хвилин, процідити, протирати проблемні місця.
Жовчогінний настій з листя кульбаби.
1 ст. л подрібненого листя залити 2 склянками окропу, настояти близько години, процідити, приймати 3 рази на день за 20 хвилин до їди.
Сік з листя кульбаби при кон’юнктивітах і для видалення бородавок.
1 мл свіжовичавленого соку розвести кип’яченою водою до 200 мл. Промивати очі й приймати всередину по 1 ч. л 3 рази на день. Бородавки видаляють примочками з нерозведеного соку.
Протипоказання.
Індивідуальна непереносність, гастрит з підвищеною кислотністю і виразка шлунка, діарея, жовчнокам’яна хвороба.
Джерело: HealthApple.info
Радіо ТРЕК у Telegram і Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ