Священник із Луцька розповів, чому на похорон приносять парну кількість квітів

Церква засуджує забобони

Ми не уявляємо своє життя без квітів. Чи то свято, чи похорон, ми звикли купувати букети – в гарних кошиках, папері, в коробках.

Але чи то традиція, чи то забобон, чи то так треба – дарувати букет на свято з непарної кількості квітів, а на похорон навпаки – парну. 

Як з’ясувалося, в церковних правилах немає ніяких приписів чи вимог дарувати парну чи непарну кількість квітів, пояснив протоієрей ПЦУ Віталій Собка.

До цього можна ставитися, як до елементу культури, який прийнятий у нашому суспільстві. Але це можна до тієї межі, допоки не наповнювати цю традицію забобонними маловірствами.

 

А забобони наступають тоді, коли людина вважає, що вона подарує не ту кількість квітів і тоді станеться щось недобре. Все залежить від того, чому людина це робить. Якщо вона тому не надає ніякого значення, то на похорон можна принести і п’ять квіток.

 

Якщо робити це через забобонність, то це церква засуджує, – прокоментував протоієрей.

З його слів, ми звикли вважати, що парна кількість – то символ чогось завершеного, а непарна, – відповідно, незавершеного.

Коли даруємо живим непарну кількість квіток, то вказуємо, що життя їхнє незавершене і ніби бажаємо, щоб воно продовжувалося.

 

А ось коли приносимо парну, щоб вшанувати померлих, то це говорить про те, що їхнє життя завершилося. Бажаємо упокоєння душам, – пояснює Віталій Собко.

Також існує ще один момент. Попри те, що непарну кількість квітів на похорон приносити все ж можна, існує ризик того, що люди, які про це не знають, можуть зрозуміти такий вчинок дещо неправильно. Тому можуть засуджувати це.

Адже це - традиція.

Тому, зі слів священника, все ж не варто її порушувати, аби не викликати осуд та негатив.

Віталій Собко зазначає, що квіти приносять і в церкву, аби прикрасити її. І ніхто не звертає увагу на те, яку кількість ставлять на тому місці, куди приносять пожертви та горять свічки за упокій. Так само прикрашають ікони в храмі в іншому місті, і не рахують кількість квітів у букеті.

Голова ГО «Асоціація журналістів західної України», психологиня Катерина Дулапчій, яка живе у Туреччині, розповідає, що там, коли вперше побачила багато величезних похоронних вінків, думала, що це якийсь похорон. А насправді так святкують відкриття магазину.

Також у цій країні такими вінками заведено зустрічати дорогих гостей на офіційних прийомах.

З вінками проходять на весілля, іменини та інші масштабні святкування.

Лучанка Ольга Дорохіна, яка також живе в Туреччині понад 3 роки, розповідає, що там навіть не задумуються, скільки квітів потрібно дарувати і чи взагалі треба. Тим паче якими вони мають бути. А якщо і дарують, то вазони.

Коли мені мій хлопець подарував вісім букетиків гвоздик, то він навіть не зрозумів, чому я так здивувалася. В принципі, квіти тут дарують рідко. На похорон можуть принести одну гвоздику.

 

Гарний букет тут дуже важко знайти. Хіба якийсь, що запакований у поліетилен, – розповідає Оля.

Каже, що вінки на якихось святах чи відкриттях є завжди, бо в Туреччині це вважається нереальною розкішшю. Якщо хтось не може прийти, наприклад, на весілля, то обов’язково надсилають ці вінки з підписом на білій стрічці, від кого вони.

Виявляється, дарувати парну кількість квітів лише на похорон прийнято тільки у країнах колишнього СРСР.

У США, наприклад, найбільш ходовий подарунковий букет – з дюжини троянд, а скупі німці дарують коханим букети з восьми. Винятком є Франція, де такі ж уявлення про кількість квітів у букеті, як і у слов’ян.

Джерело - Волинь пост

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень