Врожаю не буде: які дерева і кущі не можна садити восени?

Не всі рослини добре переносять осінню посадку

Осінь - час активних садових робіт, і багато дачників замислюються про те, які рослини можна садити до настання холодів.

Однак не всі дерева і чагарники добре переносять осінню посадку, тому важливо знати, які рослини не можна садити восени, щоб вони встигли вкоренитися і пережити зиму.

Що враховувати при осінній посадці?

При виборі часу і рослин для посадки восени важливо враховувати кілька факторів:

  • Температура ґрунту. Оптимальною для вкорінення вважається температура ґрунту від 10 до 15°C. При більш низькій температурі дерева і кущі можуть не встигнути адаптуватися до нового місця.
  • Регіональні особливості. У південних регіонах можна садити рослини пізніше, оскільки морози приходять пізніше. У північних областях посадку краще завершити раніше, щоб рослини встигли зміцніти.
  • Здоров'я саджанців. Перед посадкою переконайтеся, що саджанці здорові, з міцною кореневою системою. Ослаблені саджанці можна підготувати за допомогою замочування в медовому розчині (1 столова ложка меду на 10 літрів води) або з використанням стимуляторів росту.

Які рослини не можна садити восени?

Кісточкові культури (вишня, черешня, слива). Ці рослини погано переносять осінню посадку, оскільки їм необхідно більше часу для вкорінення. В умовах холодного клімату вони не встигають прижитися до морозів і можуть загинути, пише портал На пенсії.

Теплолюбні дерева і чагарники. До таких культур належать:

  • Персик
  • Абрикос
  • Мигдаль

Осіння посадка для цих рослин у регіонах із суворою зимою може бути згубною. Краще відкласти їх висадку на весну.

Які дерева та чагарники можна садити восени?

Восени прекрасно приживаються зимостійкі сорти яблуні, груші, горобини, а також горіхи. Серед ягідних чагарників хорошими кандидатами для осінньої посадки є:

  • Жимолость
  • Аґрус

Ці рослини починають рано вегетувати й легше адаптуються при осінній посадці, ніж при весняній.

Як доглядати за саджанцями після посадки?

Осінню посадку найкраще завершити до настання стійких морозів. Важливо також правильно підготувати посадкові ями заздалегідь - за 2-4 тижні до посадки. Це дасть змогу землі осісти й забезпечить краще вкорінення. Також не забувайте, що саджанці потребують регулярного поливу до настання холодів, щоб зміцнити кореневу систему.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень