Вперше у Західній Україні. Потужний дата-центр побудують поблизу РАЕС (ФОТО)

Це унікальний проєкт не тільки для України, але й для світу. Адже дата-центр буде підключений до атомної електростанції

Рівненську АЕС обрали пілотним майданчиком для будівництва в Україні інформаційно-обчислювальних дата-центрів.

Днями на електростанції відбулася нарада з приватним інвестором дата-центрів за участю атомників, представників Рівненської облдержадміністрації, а також представниками компанії «Bitfury Holding B.V.» (Нідерланди) та ТОВ «КЕСК» (м. Київ).

Майже рік робоча група Рівненської ОДА вивчала можливості використання електроенергії РАЕС, враховуючи чинні в енергетиці балансові обмеження, й дійшла висновку про необхідність будівництва дата-центру.

Дата-центр буде використовувати енергію, яку не споживає Енергоринок України, а також існуватиме як компенсатор піків електроенергії, що забезпечить стабільність енергосистеми та ядерного об’єкта зокрема. Завдяки унікальному проєкту Вараш може стати першим таким містом у світовому тренді діджиталізіції й бути цифровою столицею України, що, відповідно, створить нові робочі місця та зробить місто ще більш інвестиційно-привабливим, – розповів керівник робочої групи Олександр Мензул.

Реалізація проєкту гарантує непорушність екологічних моментів та певні соціальні гарантії для населення. Йдеться про підтримку дошкільних, навчальних закладів і талановитої молоді – інтелектуального потенціалу, навчання персоналу, підтримка спеціальних освітніх програм у вишах з розвитку знань і навичок у галузі криптографії, блокчейну й обчислювальних дата-центрів з вирішення завдань штучного інтелекту чи великих систем лінійних диференціальних рівнянь для програмування.

Для атомної галузі – це можливість налагодження випуску нового перспективного IT-продукту, якого ще не було в галузі і який експортується швидко, легко, без використання високовольтних ліній.

Проєкт є довгоочікуваним як для енергетичної, так і ІТ-галузей. Енергоатом має увесь необхідний науково-технічний потенціал. В Україні, і саме на території Рівненської АЕС, сьогодні є усі необхідні енергетичні резерви; спеціалісти; сприятливі клімат і геологія; готовність, розуміння, повне сприяння ідеї й підтримка з боку керівництва електростанції й влади. Проєкт становить собою так звані «поля» модульних дата-центрів, які швидко монтуються і працюють за будь-яких погодних умов. Загальне енергоспоживання для дата-центрів на території РАЕС може сягати від 250 МВт.

Наразі ведуться передпроєктні роботи й дослідження. Сьогодні для вирішення завдань штучного інтелекту не вистачає усієї обчислювальної спроможності планети, тому майбутнє за дата-центрами поруч таких потужних енергетичних об’єктів, як АЕС, – підкреслив директор по роботі з державними та публічними організаціями «Bitfury Holding B.V.» Владислав Радиш.

Наявність в Україні мережі потужних дата-центрів, надійним джерелом доступної електроенергії для яких стануть АЕС, дозволить створити необхідні умови для повномасштабної реалізації державної політики у сфері цифровізації.

Проєкт – унікальний не лише для України, а й світу, адже вперше дата-центр буде підключений до потужностей АЕС. Крім того, це дає можливість формувати нове покоління ІТ-спеціалістів. Україна має стратегічну мету щодо розвитку хмарових систем та зберігання даних в країні. Тому серед важливих завдань Мінцифри – забезпечення локальної обробки даних в державі, що надасть змогу широко використовувати технології штучного інтелекту, – зазначив член експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Міністерства цифрової трансформації Дмитро Нікандров.

Заступник генерального директора РАЕС з капітального будівництва Сергій Куроєдов, розповів про технічні можливості розміщення та підключення дата-центру до енергопостачання від електростанції.

Передпроєктні роботи розпочалися ще в липні. Ми розглядаємо три варіанти майданчиків – це колишні об’єкти будівельної бази РАЕС та території ПТЕМ. Наразі вивчаємо можливість розміщення підстанції живлення дата-центрів поруч відкритого розподільчого пристрою 330 КВт. Цю схему ми вважаємо найбільш ефективною та зручною, – повідомив атомник.

Учасники зустрічі розглянули й можливі ділянки майбутнього будівництва. За словами генерального директора РАЕС Павла Павлишина, проєкт забезпечить не лише становлення промисловості чи соціальної сфери, а й гарантує подальший розвиток міста, області та країни в цілому.

Довідково: Група компаній Bitfury Group – світовий технологічний лідер зі створення продуктів нового покоління й орієнтована на реалізацію проєктів у сфері штучного інтелекту, технології блокчейн, цифрових активів, технологій охолодження високопродуктивних дата-центрів та інших. Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Енергоатомом та Bitfury Holding B. V. був підписаний 13 жовтня цього року з метою збереження та збільшення обсягів виробництва електроенергії атомною генерацією України та відновлення балансу виробництва/споживання електроенергії в країні. Дана співпраця дозволить вирішити одну з найгостріших проблем галузі – обмеження видачі електроенергії з вітчизняних АЕС.

Матеріали РАЕС - Юлія Кулаєва

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень