Вовк, Заєць чи Дуб: чому українські прізвища походять від тварин та рослин

Походження українських прізвищ залежить від багатьох факторів

На порталі Uapost розповіли історію походження деяких українських прізвищ. Примітно, що при формуванні прізвище чи прізвиська враховували як практичність, і символічне значення, пише Телеграф.

Так, в Україні є прізвища, які асоціюються з грізними та сильними тваринами: Вовк, Ведмідь та їм подібні.

 

Наші предки спеціально давали такі прізвиська чи прізвища, щоб уберегти людину від нечистої сили, бо цих тварин боялися всі.

 

У той же час, щоб підкреслити особливість людини, розум, хитрість чи характер, то давали прізвиська Сова, Лис чи Заєць відповідно.

Крім тварин, часто використовували назви рослин, які часто використовували в їжу або збирали. До таких прізвищ можна віднести Дуб або Калина. Також у давнину звертали увагу на зовнішній вигляд, і якщо людина була брудна, то могли дати прізвисько Нечупара, а якщо навпаки, то Білий. Крім того, характер людини та її звички також грали роль, звідси пішли прізвища Бабій або Мовчан.

Професія людини, її рід діяльності та предмет, з яким та працювала, теж лягли в основу прізвищ — Кочерга, Лопата, Чоботенко.

Якщо людина була чудовим кухарем, то їй давали прізвиська на зразок Мамалига, Голубець і навіть Борщ.

 

Примітно, що прізвище Козак з варіаціями на кшталт Козаченка чи Козакевича мають подвійне походження: перше і очевидне від предка-козака, а друге — від слова «тарган», якого в минулому теж називали «козаком».

Якщо у прізвищі є суфікси -ук, -енко, то його давали синові: Іванчук — син Івана, Тимошенко — син Тимофія, Пономаренко — син паламаря, Шевченко — син шевця.

Щодо прізвища Порошенко, як у колишнього українського президента, то, ймовірно, його предок колись мав справу з порохом, а точніше був сином того, хто мав справу з порохом.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень