Вона мріяла вирощувати квіти, але стала унікальним лікарем у Рівному

Розповідь про першого в Україні гепатолога

Щорічно 28 липня проводять акції до Всесвітнього дня боротьби з гепатитами.

Проблеми вірусних гепатитів протягом не одного десятиліття залишаються надзвичайно актуальними. Це зумовлено широкою розповсюдженістю, особливостями шляхів передачі, труднощами діагностики, розвитком серйозних ускладнень, обмеженням доступу до лікування, а також низьким рівнем усвідомленої поінформованості загального населення та медичних працівників, яке падає важким тягарем на систему охорони здоров`я.

Серед вірусних гепатитів найбільшу проблему становлять гепатити В та С, які призводять до 96% смертей, пов`язаних з вірусними гепатитами.

Ускладнення вірусних гепатитів: цироз печінки та рак печінки, які є основним тягарем для системи охорони здоров`я, оскільки призводять до інвалідності, скорочення тривалості та якості життя працездатного населення та передчасної смерті.

 

 

Зокрема, близько 57% випадків цирозу печінки та 78% випадків первинного раку печінки зумовлені впливом саме вірусних гепатитів В та С.

Радіо Трек продовжує знайомити наших читачів з лікарями, які рятують життя мешканцям нашої області.

Зокрема, у 2019 році ми підготували такий матеріал про жінку, яка стала професіоналом у своїй роботі, здобула науковий ступінь, а головне, має когорту вдячних пацієнтів.

Отож, Галина Мартинюк - завідувачка Рівненського обласного гепатологічного центру. Нині за її плечима понад 30 років стажу і тисячі пацієнтів, яким допомогла зберегти здоров’я.

 

Саме вона на початку 90-х років першою в Україні почала вивчати гепатит С. Захворювання відкрили і почали досліджувати у 80-х роках минулого століття.

Під час розмови усі телефони пані Галини не затихали. Телефонували і колеги, і пацієнти, і родичі пацієнтів. З усіма вона говорила спокійно, роз’яснювала і давала настанови.

Про початок кар’єри лікаря Галина Мартинюк говорить з усмішкою:

Це дивна історія. Я ніколи не хотіла бути лікарем. Я мріяла вирощувати квіти, я просто жила квітами. І донині я захоплююсь квітами. Але вступити до столичної сільськогосподарської академії не вийшло.

 

Тож вирішила спробувати свої сили і за компанію з подружкою подала документи до медичного інституту у Вінниці. І випадково вступила.

Але згодом зрозуміла – випадковостей не існує.

Галина Мартинюк говорить, що вибір 16-річної дівчини стати лікарем підтримала її мама. Тож до навчання ставилась відповідально і полюбила медицину. Однак мало не покинула виш на 1 курсі, коли отримала  «двійку» з анатомії. Навіть зібрала речі і поїхала додому на Вінничину. Проте, порадившись з мамою, повернулась на навчання.

Потім, каже Галина Мартинюк, бажання покинути медицину більше не виникало:

Під час навчання підпрацьовувала медсестрою. Закінчила педіатричний факультет і розпочала роботу лікаря у Новій Рафалівці Володимирецького району. Згодом переїхала у Рівне, де працювала завідуючою у дитячому інфекційному відділенні. Вийшла заміж і народила сина.

 

Коли сину ще не було й трьох років, я вирішила, що хочу знову навчатися. Поїхала до Москви і захистила дисертацію про гепатит С. Це була перша наукова робота про цю недугу в Україні. І потім всю себе я присвятила вивченню гепатиту.

Лікар каже, що ніколи не мріяла займатися науковою діяльністю. Це сталося якось випадково і взагалі, говорить Галина Мартинюк, у її житті не було нічого спеціально. Просто так складались обставини.

Постійно навчаючись і вдосконалюючи свої знання, Галина Мартинюк у 2000 році очолила один із перших в Україні гепатологічних центрів. Нині тут надають консультативну та стаціонарну допомогу пацієнтам різних вікових груп з патологією печінки. 

Окрім роботи з пацієнтами, Галина Мартинюк працює ще зі студентами й має науковий ступінь:

кандидат медичних наук, доцент кафедри здоров'я людини та фізичної реабілітації – МЕГУ і викладач на кафедрі удосконалення лікарів у Львівському медуніверситеті.

Сама ж вона про себе сказала: 

Я трудоголік. Якщо щось роблю, то щоб правильно і на найвищому рівні.

 

А головне: я люблю своїх пацієнтів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень