Військові вимагали документи в чоловіків у кафе: адвокат пояснив, чи законно це (ВІДЕО)

Що робити у такому випадку

У Бучі на Київщині військовослужбовці вимагали у двох чоловіків у кафе документи для перевірки. Відео інциденту, який трапився в центрі міста, обговорюють у Мережі.

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі ТСН.ua пояснив, чи законні дії військових та що робити військовозобов'язаним у таких випадках.

Він підкреслив, що представники ТЦК СП неуповноважені на перевірку документів та перевірку безпосередньо осіб.

 

Це можуть робити тільки представники Національної поліції.

Поліцейські можуть перевірити документи та винятково далі вже представники ТЦК можуть попросити, щоб ви з'явилися для уточнення даних чи проходження медичного огляду.

Такі «відловлювання» військовозобов'язаних осіб на вулицях і примусове вручення повісток, вписування прізвищ «на колінах», які мають місце в Україні зараз, за словами адвоката, незаконні.

Що робити, якщо військовий просить документи на вулиці

Якщо військовослужбовець просить перевірити документи на вулиці або в іншому громадському місці, не потрібно сперечатися з ним, зазначив адвокат. Потрібно просто подякувати за таку увагу і йти далі. Затримувати вас він не має права, підкреслив Кравець.

Співробітнику поліції ви можете надати документи, якщо він представиться та повідомить вас про причини їхньої перевірки. 

 

В такому разі вам можуть виписати повістку.

Адвокат нагадав, що військових зобов'язали носити бодікамери. На відео з Бучі видно, що представник ТЦК також має її. Військовозобов'язаний під час спілкування з військовим може поцікавитися, чи ввімкнена вона, щоб надалі мати докази. Ви також можете самостійно фільмувати на телефон те, що відбувається.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень