Виїзд за кордон з інвалідом другої групи: які документи знадобляться, та хто має на це право 

При цьому повернення інваліда додому без супроводу, вважається порушенням 

Перетинати кордон в умовах воєнного стану мають обмежені категорії військовозобов'язаних. Зокрема це люди, які мають  дружину з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи або батьків чи батьків дружини з інвалідністю І та ІІ групи.

Супроводжувати особу з інвалідністю за кордон мають право: 

  • особи, що перебувають у родинних стосунках з людиною з інвалідністю (подружжя, діти можуть супроводжувати батьків чи навпаки);
  • юридична або фізична особа, що постійно доглядає за інвалідами (за наявності підтверджувальних документів);
  • представник організації, який здійснює соціальну роботу з догляду за людьми з інвалідністю.

З згідно з постановою Кабміну в умовах воєнного стану супроводжувати людину з інвалідністю за кордон мають право тільки особи, які здійснюють за ними постійний догляд. 

Перетнути кордон можна тільки супроводжуючи людину з інвалідністю. Просто наявність особи з інвалідністю не дає право на самостійний перетин кордону.

Це можливо, лише якщо людина з інвалідністю вже за кодоном. В такому випадку на кордоні треба пред'являти  довідку про перебування особи з інвалідністю на консульському обліку в іншій країні.

Важливо: супровідники повинні повернутися в Україну не пізніше ніж особа, яку вони супроводжували. Якщо людина з інвалідністю повернеться з за кордону самостійно — це вважатиметься порушенням.

Перелік документів необхідний для виїзду за кордон для супроводу дружини з інвалідністю 

Офіційний чоловік може супроводжувати дружину з інвалідністю. Для цього необхідно: :

  • довідка МСЕК про інвалідність ІІ групи;
  • свідоцтво про шлюб;
  • пенсійне посвідчення.

Супровід власних батьків або батьків дружини для виїзду за кордон

Для перетину кордону під час супроводу власних батьків або батьків дружини необхідно мати такі документи:

  • документи, що підтверджують родинні звʼязки та спільне проживання – витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб;
  • довідка МСЕК про інвалідність ІІ групи;
  • пенсійне посвідчення;
  • довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за людиною з інвалідністю;
  • акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

Супровід дітей з інвалідністю ІІ групи

Супроводжувати дітей з інвалідністю при виїзді за межі України може матір або батько, опікун, піклувальник, прийомні батьки, батьки-вихователі. Супровід також може здійснювати повнолітній брат, сестра, баба, дід, мачуха, вітчим з урахуванням їх приналежності до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації. Це можливо за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки.

Для виїзду за межі України, супроводжуючи дітей з інвалідністю, необхідні:

  • Документи, що підтверджують родинні зв’язки (у разі супроводу батьком або матір’ю);
  • Документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю — у разі здійснення супроводу піклувальником, опікуном, батьками-вихователями, одним або обома прийомними батьками).

Можна надавати оригінали документів, а можна й нотаріально засвідчені копії. У перетині кордону особам можуть відмовити, якщо не було надано повного пакета документів.

Особливості уже після перетину кордону 

Після прибуття особи з інвалідністю та супровідника на місце тимчасового перебування необхідно звернутися до консульської установи України, аби задокументувати взяття особи з інвалідністю на консульський облік. 

Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через МЗС поінформувати Мінсоцполітики та Національну соціальну службу про взяття осіб з інвалідністю, які потребують постійного догляду, на консульський облік.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень