Виявили ознаки підготовки до потенційного наступу: У Білорусі спостерігають пожвавлення (ФОТО)

Про це каже військовий експерт

Пропри пручання Лукашенка, росія планує відкрито долучити Білорусь до участі у війні протии України. Про те, що там готують ґрунт для нового наступу, повідомив військовий експерт, полковник Сергій Грабський. Ця активність спрямована на те, щоб відволікати українські сили.

Але час активної участі в бойових діях білорусів не настав, бо це рішення ще не прийняли у Кремлі. Лукашенко тут вже нічого не вирішує.

 

Проте ознаки, які свідчать про підготовку потенційної наступальної операції, відслідковують ще з квітня, каже Сергій Грабський.

Військовий експерт — Сергій Грабський

Сергій Грабський навів такі ознаки підготовки до наступу з Білорусі:

  • циклічне проведення навчань;
  • детальне вивчення мобілізаційних ресурсів з припискою до військової частини;
  • перевірка готовності техніки, готовності районів зосередження;
  • підготовка аеродромної мережі, яка фактично передана в руки росіян;
  • підготовка шляхів сполучень і районів розвантаження військ;
  • періодична ротація сил та засобів;
  • перекидання додаткових сил і засобів протиповітряної оборони.

Противник утримує на кордоні з Україною 6-8 батальйонних тактичних груп і один підрозділ сил спеціальних операцій. Вони ротуються і в Білорусі готують особовий склад для дій саме в цих районах, зауважив експерт.

Лукашенко не має суб'єктності в Білорусі. Він має де-юре суб'єктність. Де-факто у разі потреби його можуть замінити на більш зручну фігуру моментально. Питання буде вирішено в той спосіб, який вигідний Москві.

 

На сьогодні його ще тримають, тому що він виконує функції репресивного стабілізатора ситуації в Білорусі. Усі розуміють, що зараз заміна Лукашенка викличе певний дисбаланс у самій Білорусі. У будь-якому разі буде період певної нестабільності, хоча я слабо вірю в те, що це виллється в обмірковані дії якоїсь опозиції, і ніхто не гарантує, в що це може перерости.

 

Для Лукашенка і його господаря в Кремлі втрати серед білоруських бійців будуть критичними, якщо вони зараз почнуть якісь активні наступальні сухопутні дії. Адже ідея наступу на Україну в білоруському суспільстві не дуже підтримується. Як наслідок, по країні можуть розпочатися масові протестні акції, які треба буде давити і відволікати ще на них додаткові сили та засоби, - каже Грабський.

Експерт додав, що на Півночі України зосереджено достатньо сил та засобів, аби реагувати на провокації. Проте наступу поки немає не через те, що так вирішив Лукашенко, а тому, що такого рішення ще немає.

Хто такий Сергій Грабський

Сергій Грабський – український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ та громадський діяч. Він народився 14 червня 1966 року в місті Тернопіль.

В період з 1998 по 1999 рік працював у складі верифікаційної місії ОБСЄ в Косово. Там він займався забезпеченням життєдіяльності та супроводженням конвоїв місії.

У березні 2009 року в складі тренувальної місії НАТО поїхав до Іраку. Отримав першим серед громадян України медаль Альянсу «За особливі заслуги». Брав участь у підготовці миротворчих контингентів ЗСУ, пише Вікіпедія.

Джерело: РБК-Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень