Віталій та Віктор вирішили одружитися через Дію: що з цього вийшло?

Найперше, що стало зрозуміло – стать при подачі заяви не перевіряється

Фото ілюстративне. Вже незабаром в Україні?

27 лютого у Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що відтепер у порталі «Дія» можна подати заяву про державну реєстрацію шлюбу. Детально про це ми писали у матеріалі:

Українці можуть подати заяву про реєстрацію шлюбу в «Дії»: яка вартість послуги?

Того ж дня, Віталій та Віктор, які разом вже 7 років, вирішили скористатися можливістю та подати заяву. Їхню історію розповідає портал #Букви.

Про свій намір Віталій Царюк повідомив у соціальних мережах, зазначаючи, що хоча система не перевіряє стать заявників, пара очікувала, що їхню заявку скасують через заборону одностатевих шлюбів в Україні.

За словами хлопця, подаючи заявку, пара не переслідувала конкретної мети. Натомість після публікації допису, ситуація набула неабиякого розголосу, що привернуло увагу до даної проблеми.

Це взагалі вийшло дуже спонтанно. За кілька днів до відкриття такої функції ми читали, що в «Дії» буде можливість подавати заяву на шлюб онлайн і подумали, чи буде там враховуватись стать заявників. Як побачили, що функція вже доступна, вирішили перевірити і виявилось, що стать не перевіряється, хоча там і є пункти про дані «жінки» і «чоловіка».

 

Прийшла відмова

Віталій каже, це було очікувано. «Дія» сказала, що треба «правильно» заповнити графи і послалася на Законодавство, де «шлюб не може бути зареєстровано між одностатевими партнерами».

На державному рівні щодо цієї проблеми я ні з ким не спілкувався. Я знаю, що розробляється законопроєкт по впровадженню цивільних партнерств, тож ми чекатимемо на них і слідкуватимемо за розвитком подій, - сказав Віталій.

Після розголосу, пара зіштовхнулася з хвилею негативних коментарів, в яких хлопців засуджують за привернення уваги до даного питання. Натомість респондент пояснив, що його права заслуговують бути захищеними, як і будь-якого громадянина:

Щодо врегулювання, то, звісно, мають бути шлюб, або одноцивільні партнерства незалежно від статі. Це хоча б якесь юридичне врегулювання стосунків між людьми. Є в нас закони, в яких прописано, що люди в шлюбі мають додаткові права. Але чому цих прав позбавлені пари, які живуть разом 7 років? Через подвійні стандарти? Або через те, що для когось конкретного це правильно чи неправильно.

Також Віталій поділився планами щодо подальших дій в підтримку одностатевих шлюбів:

Наразі планую флешмоб, спрямований на підтримку одностатевих шлюбів, який, на мою думку, буде доречний і я буду закликати людей доєднатись до нього. Навіть хештег придумав #ШлюбнаРівністьВДії. Не думаю, що він набере прям дуже велику популярність, та все ж буде корисним.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень