«Високий тиск? Треба лягти прокапатися!» - чому ця схема не працює

Доказова медицина розвінчує поширений стереотип

Для доказової медицини чути від пацієнтів вислів, що треба лягти у лікарню, щоб «прокапатися», звучить смішно. Адже у крапельницях елементарно немає речовин, які б реально допомагали знижувати тиск, пояснює лікар Вікторія Кучеренко.

Зауважимо, що йдеться не про відділення інтенсивної терапії, де лікують гіпертонічний криз, а саме про наміри «прокапатися» для профілактики.  

Як ліки для крапельниць виписують в стаціонарі?

Алакор, венокор, корвітин, метонат, мілдрокард, армадін, тіотриазолін, нейротропін, мексикор.... Але в інструкціях до цих препаратів немає показів до лікування артеріальної гіпертензії. І взагалі, у цих препаратів немає ніякої доказової бази й вони не використовуються в цивілізованому світі.

Чому цих препаратів так багато в аптеках 

Бо на кожен товар є свій покупець. Ліки продовжують виписувати, доки підбирають таблетовану терапію, яку в принципі  можна підібрати й амбулаторно. Як пояснити, що від крапельниці пацієнти почуваються краще 

Пацієнт лежить тиждень в стаціонарі, трохи далі від домашнього клопоту та роботи, відпочиває, спить, правильно харчується. І цього вже достатньо для покращення.

Як правильно лікувати тиск  

Тиск лікується таблетованими препаратами. Їх підбирають відповідно до статі, наявних додаткових захворювань, стану нирок, судин, індивідуальної чутливості тощо. І це буде ефективно, безпечно і надійно, запевняє лікар.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень