Вірянці розбили обличчя, храм опломбували: на Рівненщині не можуть розібратися, чия церква (ФОТО/ВІДЕО)

Поки що до церкви не ходитиме ніхто

У селі Стадники, що на Острожчині, староста опломбував місцевий храм Різдва Пресвятої Богородиці. Церква буде опломбована до рішення суду та розв'язання конфлікту щодо її приналежності. 

У неділю, 15 травня, біля храму зчинився конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ (МП), що переріс в сутичку. Є постраждала.

Вранці на подвір'ї церкви зібрались віряни Православної церкви України. Люди принесли із собою документи про те, що цей храм належить ПЦУ. Вони хотіли зайти всередину, щоб священник ПЦУ відправив службу українською мовою.

Рішення про вихід церкви з-під юрисдикції московського патріархату прийняли ще три роки тому, але досі у церкві править священник УПЦ (МП). 

- Наша церква перейшла у 2019 році до Православної церкви України. Все пройшло в правовій формі. Були всі протоколи все. Приїздили представники місцевої і районної влади. У нас є документи всі. Ми перейшли, але все одно церква правилася по-їньому, бо ніхто не хотів силовим методом заходити. Хоча ми маємо юридичне право іти і правити тут, – каже жителька села пані Тамара. 

Напередодні у селі зібрались представники обох сторін, але так нічого і не вирішили. 

- За участю священника ми обговорювали різні варіанти. Компромісу не вийшло. Нам як представникам самоврядування не запропонували якихось компромісів і відповідно ми теж не змогли відповідно людям їх запропонувати, тому що село розділене. І приблизно воно розділене половина на половину, – каже староста села Василь Васинюк. 

Паства ж УПЦ МП на чолі зі священником рішуче не хоче в ПЦУ. Прихожани розповідають, що не хочуть «міняти віру». А священник розповідає про канони. 

- Є такі канони, через які ми не можемо просто переступити. Ми на цьому всьому тримаємся. Якщо вступати до ПЦУ, ми переступаєм просто свої канони, те, що заповідував Христос, те, що говорили апостоли, – каже священник Сергій Чучкевич. 

Мирно все залагодити не вдалося - зчинились сутички та штовханина.

Жителька села, вірянка УПЦ (МП), отримала травми обличчя. На місце викликали поліцію, постраждала поїхала знімати побої. Буде порушена кримінальна справа. 

Храм вирішили опломбувати, поки не вирішать, чия ж церква. До того в храмі не служитимуть. 

До слова, близько 80% жителів села — баптисти і тільки 20% – православні. 

Джерело: Район.Острог

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень