Виплати на дітей хочуть збільшити до 50 000 щоразу: плюси, мінуси і підводні камені ініціативи

Чи вирішать щось додаткові менш як 10 тисяч гривень?..

Фото ілюстративне, жанрове, з мережі

В Україні хочуть збільшити виплату при народженні дитини.

Замість 41 280 грн планують видавати по 50 000 грн. Однак – не прямо зараз.

Відповідний законопроєкт уже розробили у Мінісоцполітики. Втім, навіть якщо процедура його розгляду і ухвалення пришвидшиться, то розраховувати на додаткові гроші українські сім'ї можуть не раніше наступного року.

Деталі нововведень з’ясовував OBOZREVATEL.

На скільки і коли можуть зрости виплати

Наразі в Україні виплата при народженні дитини складає 41 280 грн, відразу виплачується 10 320 грн, а решту сім'я отримує протягом 3-х років рівними частинами (по 860 грн щомісяця).

Урядовці пропонують підвищити розмір допомоги, оскільки вона не переглядалася ще з 2014 року.

Документом передбачається:

  • з 2022 року у разі народженні першої і кожної наступної дитини надавати допомогу в розмірі 50 тис. грн. Одноразова виплата складатиме 25% від суми (12 500 грн), а решта виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами (1 041 грн);
  • з 2023 року проводити щорічну індексацію виплат.

Якщо документ ухвалять, то автоматично збільшиться і виплата у разі всиновлення дитини, адже вона встановлюється на рівні розміру допомоги при народженні.

Окрім того, в законопроєкті залишається допомога у вигляді «пакунку малюка», який має надаватися протягом 30 днів після пологів.

Чи допоможуть утримувати дитину додаткові 10 000 грн

Наразі в Україні державну допомогу сім'я отримує не відразу, а частинами. Це зумовлено тим, що одразу після народження дитині потрібно купити набагато більше речей, зокрема, ліжечко, візок, ванночку тощо. А вже наступні три роки батьки отримують щомісячну допомогу, яку можуть використовувати на харчування і дитячі засоби особистої гігієни.

Зараз батьки отримують щомісяця 860 грн і запевняють – грошей не вистачає:

Я в декреті, працює лише чоловік. Ліжечко й візочок нам подарували батьки, тому ми не витрачалися. Дитині лише 4 місяці, я годую сама. Тому, в принципі, купуємо ми лише підгузки, одноразові пелюшки та одяг.

 

Але самих підгузків треба щонайменше по пачці на тиждень. Ми беремо Huggies, а це десь 250-300 грн за пачку з 40 штук, якраз на тиждень вистачає, – розповіла молода мама Олена Головата.

OBOZREVATEL порахував, скільки в середньому потрібно витрачати на дитину в місяць.

Від першого дня життя до пів року немовля вимагає щомісяця:

  • близько 160 штук підгузків (це щонайменше 4 пачки по 40 штук),
  • у середньому 8 пачок каші (по дві пачки на тиждень), якщо малюк не перебуває на грудному вигодовуванні.

Починаючи з пів року дитині можна вводити прикорм і необхідна кількість їжі збільшується.

Найдоступнішим на сьогодні є дитяче харчування «Малютка», в середньому пачка коштує 75 грн. Відтак, на місяць потрібно 600 грн. Якщо розглядати товари дорожчі, то харчування Nestogen обійдеться щонайменше в 195 грн за пачку, відтак на місяць потрібно 1560 грн.

 

Підгузки Pampers на місяць коштуватимуть у середньому 640 грн, а фірми Huggies – 1000 грн.

Тому батькам на засоби гігієни й харчування потрібно витратити щонайменше 1 240 гривень, якщо обирати найдоступніші товари. Це з урахуванням, що кашу заварюватимуть на воді, оскільки молоко на місяць обійдеться у додаткових 375 грн, якщо використовувати по 0,5 літра на день.

Наразі батьки стверджують, що в середньому витрачають на новонароджених по 3 тис. грн на місяць. Допомоги від держави вистачає на тиждень, не більше. І навіть якщо виплати зростуть, то додаткові 180 грн на місяць не перекриють усі витрати на малюка.

Тобто, 1 041 грн, які планують виплачувати батькам щомісяця після запровадження цього законопроєкту, однаково не вистачатиме.

… у ВР проти і справа не в бюджеті

Парламентарі переконані, що підвищення виплати при народжені дитини не допоможе новоспеченим батькам. Тож після того, як законопроєкт внесуть на розгляд до ВРУ, невідомо, чи взагалі в нього буде якесь майбутнє.

У коментарі OBOZREVATEL голова комітету з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, нардепка й мама чотирьох дітей Галина Третьякова наголосила на важливіших речах для країни.

Я вважаю, що бюджет має розподілятися таким чином.

 

Якщо ми ввійдемо у бюджетне планування, то найперше – гроші на армію, бо ми маємо захищати кордон і життя людей всередині країни. Друге – фінансувати безпеку. Третє – виплати при народженні дитини, це коли людина потрапляє в складні життєві обставини. Вже доведено, що ця виплата не допомагає демографічній ситуації, – каже Третьякова.

Розкритикував законопроєкт і колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева, який у коментарі OBOZREVATEL назвав таку ініціативу уряду «популізмом і піаром, який зрештою не вирішує нічого». Наразі документ розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень