Відпустка під час війни: які умови гарантовані працівникам

Відомо, на що можуть розраховувати робітники, і на який термін можна писати заяву «за власний рахунок»

Війна внесла суттєві корективи у повсякденне життя кожного українця, безпосередньо торкнувшись теми трудових прав, у т.ч. й права на відпустку. Про те, хто і як надовго може піти у відпустку, розповіли в бюро правової допомоги.

Щорічна основна відпустка

Під час війни офіційно працевлаштовані громадяни мають право на щорічну основну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарні дні.

Щоправда, роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпустки працівнику, який працює на об’єктах критичної інфраструктури. Але лише у тому разі, якщо відмова пов’язана з необхідністю виконувати певний обсяг робіт, який спрямований на забезпечення безпеки та обороноздатності держави.

 

Винятком із цього правила можуть бути відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами та доглядом за дитиною до 3-х років – їх роботодавець надавати зобов’язаний.

Наведемо приклад: цьогоріч вчителі зможуть взяти оплачувану відпустку на 24 календарні дні. Тривала відпустка для педагогічних працівників не скасовується, а лише обмежується – на період дії воєнного стану. При цьому невикористані дні відпустки переносяться на період після скасування воєнного стану.

Інші види відпусток

Є в Україні і ще один вид відпустки — «за власний рахунок». Відповідно до ч. 3 ст. 12 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного часу» під час воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати.

Як пояснили в Мінекономіки, законодавством про працю не передбачено надання такої відпустки з ініціативи роботодавця – це виключне право працівника. Таким чином, роботодавець не може надати відпустку без збереження заробітної плати за власним бажанням. Тому якщо через війну підприємство не може працювати, то роботодавцю необхідно оформляти простій.

Щодо тривалості, то як зауважують у Федерації профспілок, відпустку за свій рахунок можна взяти на весь період воєнного стану.

Але в будь-якому випадку остаточне рішення про відпустку за власний рахунок залишається за роботодавцем.

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень