Відключення електроенергії за борги: як діяти споживачам?

Близько 2 тисячам боржників було припинене електропостачання у вересні 2021 року

Близько місяця на Рівненщині триває кампанія з припинення електропостачання боржникам.

Законність відключень

За законодавством електропостачання може бути відключене споживачеві у разі несплати за спожиту електричну енергію протягом місяця, незалежно від суми боргу. 

У серпні урядом було знято заборону на відключення боржників серед побутових споживачів, що діяла на період карантину.

Наразі така заборона діє  лише у тих регіонах, де встановлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки та протягом 30 днів після його скасування. 

Оскільки Рівненщина не перебуває у «червоній» зоні, ТОВ «РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ» вже протягом місяця ініціює перед оператором системи розподілу відключення боржників.

Як розповів директор ТОВ «РОЕК» Сергій Безсмертний, за цей час вимушений захід було застосовано до майже двох тисяч домоволодінь Рівненщини. Завдяки цьому вдалося стягнути з боржників понад 8 млн грн заборгованості за електрику, яку вони спожили, але не оплачували.

Як повідомив Сергій Безсмертний, найбільші борги і найбільше боржників мешкають на території Рівненського центру обслуговування споживачів:

Більшість боржників почали нехтувати оплатою за спожиту електричну енергію з початком карантину, дехто накопичив заборгованість у понад 30 тисяч гривень. Найбільший борг, який було стягнуто з побутового споживача після відключення у вересні – понад 72 тисячі гривень.

Директор ТОВ «РОЕК» зазначив, що споживачі, які систематично не сплачують за послуги електропостачання, і надалі отримуватимуть попередження про відключення і у разі несплати боргу їм буде припинене електропостачання.

ТОВ "РОЕК" на вул. Князя Володимира 71б у Рівному

Як відбувається відключення?

Спочатку боржнику надсилають попередження.

Варто знати! Згідно з пунктом 7.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, датою отримання попередження вважається дата його особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв’язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим листом).

Усі попередження ТОВ «РОЕК» надсилає саме рекомендованим листом за 14 робочих днів до дати відключення. Якщо за цей час борг не буде погашений, а попередження проігнороване - буде застосовуватися відключення від послуги.

 

Що необхідно для відновлення електропостачання?

Якщо після отримання попередження заборгованість не погашена, а електропостачання було припинене, необхідно

  • сплатити в повному обсязі суму заборгованості на рахунок ТОВ «РОЕК». Це можна зробити будь-яким зручним способом: онлайн на офіційному сайті, через термінали, встановлені у центрах обслуговування споживачів, у банківських установах та через їхні онлайн сервіси.
  • подати заяву про відновлення електропостачання, при цьому відшкодувати вартість послуг з повторного підключення, яка може коливатись від 300 до понад 2000 грн.

 

Лише після цього ТОВ «РОЕК» направить до оператора системи розподілу електричної енергії (ПрАТ «Рівнеобленерго», АТ «Житомиробленерго», ВАТ «Тернопільобленерго» або АТ «Укрзалізниця») заявку на відновлення електропостачання помешкання споживача.

Термін відновлення електропостачання

Термін відновлення визначений Кодексом систем розподілу і становить 3 робочих дні у містах і 5 – у сільській місцевості після отримання від ініціатора відключення інформації про усунення споживачем порушень.

Як бачимо, процедура відновлення електропостачання боржникам доволі клопітка і вартісна, тому, щоб не дійшло до неприємних наслідків, ТОВ «РОЕК» закликає вчасно сплачувати за спожите, не чекати на попередження та припинення електропостачання і негайно погасити борги, щоб не залишитись у темряві.

Пресцентр ТОВ «РОЕК»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень