Від яких каструль варто позбутися, щоб не отруїтися важкими металами: у вас точно є такі

Важливо знати, з чого зроблена ваша каструля

Каструля, у якій ви готуєте їсти, може стати причиною низки серйозних захворювань. Адже під час високих температур у деяких виробах розпочинаються хімічні процеси і розпад сполук, з яких виготовлена каструля.

На кухнях українців переважно є каструлі з алюмінію, сталі, емальовані, керамічним і тефлоновим покриттям.

Найнебезпечнішими є алюмінієві каструлі, розповіли експерти.

У них ризик отруєння важкими металами дуже високий. Захисна оксидна плівка на їхній поверхні легко дряпається і пошкоджується при контакті з кислотами в продуктах, що призводить до потрапляння в організм сполук алюмінію. У такій каструлі не можна готувати кислі овочі, варити компоти та варення.

Алюмінієві каструлі з тефлоновим покриттям придатні для варіння різної їжі, але покриття легко дряпається та стирається. Крім того, під час нагрівання вище 200 градусів Цельсія тефлон розкладається, виділяючи токсичні газоподібні компоненти, шкідливі при вдиханні, пояснили фахівці.

Керамічне покриття вважається безпечним для здоров'я та добре переносить нагрівання, але може зруйнуватись при перепадах температур. Дряпати його теж не варто. Купуючи каструлю з таким покриттям у продавця слід вимагати сертифікат, щоб переконатися у відсутності у складі свинцю.

При готуванні в каструлі з нержавіючої сталі, за словами фахівця, головне виключити перегрів. Річ у тім, що нержавіюча сталь є сплавом, що містить важкі метали: хром, нікель, іноді молібден, титан. Після перегріву вони можуть переходити у їжу. Якщо ви побачили, що колір змінився, таку каструлю краще не використовувати.

При покупці сталевої каструлі можна перевірити її магнітом — багато видів нержавіючої сталі хорошої якості не намагнічуються. Крім того, на дні каструлі з нержавіючої сталі повинні бути літери та цифри, що позначають марку сталі. Якщо маркування відсутнє, то каструлю краще не купувати.

Дуже популярні емальовані каструлі. Вони економічно доступні, естетичні та, головне, безпечні. Вони вкриті захисною склоподібною плівкою, дуже стійкою до нагрівання, кислотності їжі та інших факторів, що пошкоджують. У такому посуді можна готувати та зберігати їжу без обмежень. Єдина умова — уникати ударів і сильних перегрівів, які можуть призвести до пошкодження емалі.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень