Від удару затьмарило сонячне світло: Вчені знайшли на супутнику сліди астероїдів, які вбили динозаврів

Це відбулося мільйони років тому

Фото з мережі
Фото з мережі

Мільйони років тому на Землю впав величезний астероїд, який знищив 75% всіх живих істот на планеті, зокрема динозаврів. Такого висновку дійшли учені з Університету Кертіна, що в Австралії.

Також учені вважають, що, крім великих ударів космічного каміння, наша планета піддавалася одночасно серії дрібніших зіткнень. Це ж відбувалося й на Місяці, який покритий понад 9000 кратерів.

Фахівці дослідили мікроскопічні скляні кульки, що виявили в зразках місячного ґрунту, які доправила китайська місія «Чан'є-5» два роки тому. Ці скляні кульки були створені під упливом сильного тепла й тиску, що спричинено падінням метеоритів різного розміру на поверхню Місяця. Завдяки цим зразкам, вивчивши їхній вік, дослідники змогли відтворити хронологію ударних подій на Місяці.

 

Під час дослідження спеціалісти з'ясували, що час і частота ударних подій збігаються з такими ж падіннями космічного каміння на Землю. Зокрема, вік деяких скляних кульок із Місяця показав, що вони утворилися приблизно 66 млн років тому. Це сталося тоді, коли на Землю впав астероїд шириною 10 км, який створив величезний кратер шириною 150 км і глибиною 19 км на півострові Юкатан, що є територією сучасної Мексики.

Цей астероїд впав зі швидкістю майже 70 тисяч км/год, і це зіткнення викликало ударну хвилю, а також викид величезних хмар уламків і пилу, що затьмарило сонячне світло. У результаті на Землі сталася подія, яку вчені називають крейдяним палеогеновим вимиранням, і з планети зникло 75% всіх живих істот, зокрема динозаврів.

Джерело: ТСН з посиланням на Space

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень