В усіх школах Рівненщини – нове меню. Чим тепер годуватимуть дітей

І які продукти – заборонені

Відсьогодні, з 10 січня, в усіх школах Рівненщини – нове меню. Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про норми, які набули чинності 1 січня.

Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв, у яких зменшено кількість солі, цукру, жирів та субпродуктів.

 

Натомість збільшено споживання молочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

В шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, каву і гриби.

Усі школи з 1 січня 2022 року зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом 5-денного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі 5-денного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

не можна відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день;

салати треба заправляти перед видачею;

віддавати перевагу треба продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів;

плавлений сир — не дозволяється;

сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

У Рівненській ОДА зауважують, що у 408 шкалах області нове шкільне меню вже запровадили, а в 98 закладах оновили обладнання їдалень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень