Від штрафу до ув'язнення: що загрожує за ігнорування різних видів повісток

Загалом виділяють три види повісток

Повістки, які виписують чоловікам в рамках мобілізації в Україні, бувають кількох видів. Різняться і покарання за їх ігнорування.

Про це розповіли юристи.

Загалом виділяють три види повісток:

  • направлення на проходження медичної комісії
  • призов на строкову військову службу (зараз не видається)
  • мобілізаційне розпорядження - так звана «явка з речами»

Юристка Катерина Аніщенко розповіла, що всі мобілізовані проходять навчання -  військовозобов'язаних без бойового досвіду на передову не відправляють. У воєнний час навчання триває від тижня до трьох місяців.

За ухилення від повістки першого виду - направлення на медогляд - загрожує адміністративна відповідальність. Це штраф 3400-5100 гривень.

Але вже за ігнорування мобілізаційного розпорядження відповідальність стає кримінальною. Загрожує позбавлення волі терміном від трьох до п'яти років.

За словами адвоката Лідії Карплюк, нині поліцейські можуть здійснювати адміністративне затримання - до трьох годин, але, якщо це потрібно для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення - то і до трьох діб.

- Тому нехтувати повістками не варто, при цьому не забуваючи, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України, - нагадала вона.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень