Ви досі купуєте штучні квіти? Держекоінспекція застерігає (ФОТО/ВІДЕО)

Пластикова небезпека

Звичайно, набагато простіше поминати померлих на цвинтарі пластиковими букетами, кошиками, вінками.

Хто пам'ятає часи до засилля штучної ритуальної атрибутики, той погодиться зі мною. Бо скільки треба докласти праці, щоб могила виглядала доглянутою без цієї «краси», а коли йдеться не за одну, декілька чи й десяток могил, знає не кожен.

Втім, це лише на перший погляд, пластик робить нам добру послугу. Згодом пластикове сміття завдає великої шкоди довкіллю, здоров’ю та життю людей. Бо після спалювання пластикового «добра» виділяється велика кількість токсичних речовин, а їх розкладання у ґрунті триває сотні років.

Тому у багатьох містах України питання щодо використання пластикової атрибутики регулюють відповідними рішеннями місцевої влади, які повністю забороняють торгівлю штучними квітами.

Як бачимо з фото, у нас такої заборони не існує, тому і сьогодні люди продовжують продавати-купувати штучні квіти. А за якийсь час хтось буде спалювати пластиковий непотріб.

Дуже актуальним і непростим залишається питання утилізації використаних штучних квітів, вінків. В наших реаліях їх або палять, або вивозять на сміттєвий полігон. В обох випадках – це небезпека для людей і для довкілля.

 

Перед поминальними днями екологи отримують багато звернень про задимлення, яке йде від кладовищ. На порушників  складаються адмінпротоколи. Проте ситуація повторюється із року в рік, – розповідає головний спеціаліст Державної екологічної інспекції Поліського округу Ірина Дзюблик.

Екологи наголошують, що при спалюванні штучних квітів виділяються небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту й сірки, діоксини. У результаті територія навколо вогнища забруднюється у радіусі 24 кілометрів.

Люди, які перебували поруч із місцем масового спалення, наражають своє здоров’я на серйозну небезпеку. Штучний пластик також небезпечно закопувати.

 

Діоксини просочуються в ґрунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому, – акцентують екологи.

У всьому цивілізованому світі давно відмовились від пластикової атрибутики. 

Живі квіти та рослини, композиції з живої хвої, прикрашені сухими плодами, сухими квітами будуть виглядати куди ефектніше і ніякої шкоди довкіллю не принесуть.

Відмовитися від пластикових квітів на кладовищах закликає і Православна церква України, наголошуючи, що вони не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть спочилим в осягненні Царства Небесного.

Джерело «Державна екологічна інспекція Поліського регіону» 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень