Великодня випічка: ТОП-7 легких рецептів домашніх смаколиків (ФОТО)
Печиво, кекси, пироги та рулети на будь-який смак
Традиційно на Великдень випікають не лише паски, а й інші солодощі.
Переважно, печиво з різноманітними начинками.
Звичайно, можна не заморочуватися і придбати смаколики в магазині, але кажуть, приготовані власними руками - набагато смачніші!
1. Пісочне печиво на сметані
Печиво за цим рецептом виходить надзвичайно ніжним і просто тане у роті, а його приготування займає мінімум часу. Ласощі мають приємний ванільний смак та аромат і довго зберігають свіжість.
Інгредієнти:
- борошно – 320 г;
- сметана – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 2 ст. л;
- яйця – 2 шт;
- цедра лимона або ванілін;
- розпушувач – 1 ч. л.
Приготування:
Змішуємо просіяне борошно з розпушувачем, цукром, сіллю та ваніліном або цедрою лимона.
Нарізаємо холодне вершкове масло шматочками або ж натираємо на крупній тертці, а тоді - додаємо у борошно. Отриману масу перетираємо у крихту і кладемо туди сметану та одне яйце.
Замішуємо тісто.
Присипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто шаром середньої товщини. Змащуємо отриманий пласт збитим яйцем, посипаємо цукром і вирізаємо майбутнє печивко формочками (можна також нарізати його квадратиками чи ромбиками).
Викладаємо заготовки на деко, застелене пергаментом.
Випікаємо при 180 С протягом 25 хв.
2. Кокосове печиво без цукру і борошна
Ласощі виходять солодкими і водночас не надто калорійними, адже в них немає ні борошна, ні цукру. Потішити себе таким печивом можуть навіть ті, хто стежить за фігурою.
Інгредієнти:
- Кокосова стружка - 200 г;
- Яблуко – 2 шт;
- Кукурудзяний крохмаль – 3 ст. л;
Приготування:
Яблука очищаємо від шкірки і насіння, а потім натираємо на дрібній тертці.
Додаємо до яблук крохмаль і перемішуємо. Туди ж додаємо кокосову стружку і ретельно розмішуємо, трохи придавлюючи масу ложкою, аби яблука пустили сік і краще змішалися зі стружкою.
Деко застеляємо пергаментним папером. Викладаємо на нього сформовані кульки і відправляємо у духовку, розігріту до 180 градусів.
Випікаємо протягом 15-20 хвилин до появи рум’яної скоринки.
3. Сирна смакота
Сирні пироги - це дивовижна випічка, яка за своїми смаковими якостями не зрівняється з жодними іншими солодощами. Сирна косичка з джемом, рецепт якої ми пропонуємо, має ніжне, м’яке, ароматне тісто, яке у поєднанні з родзинками, горіхами та джемом утворює не лише смакову, а й естетичну досконалість.
Інгредієнти:
- сир - 150 г;
- цукор - 80 г;
- яйце – 1 шт;
- олія рослинна - 3 ст. л;
- борошно – 180-200 г;
- розпушувач - 1 ч. л;
- ваніль і сіль – по щіпці;
- джем - 3 ст. л;
- горіхи і родзинки - по жмені.
Приготування:
Змішуємо яйце, цукор, збитий блендером сир, олію, сіль і ванілін.
Просіваємо борошно з розпушувачем і додаємо його до тіста, а тоді - вимішуємо. Тісто повинно бути м'яким і не прилипати до рук.
Посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто у прямокутник. Змащуємо джемом або варенням, посипаємо родзинками й подрібненими горіхами.
Згортаємо в рулет, робимо посередині надріз і переплітаємо.
Форму застеляємо пергаментом і укладаємо косичку. Зверху кладемо кілька шматочків вершкового масла.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Рулет випікаємо до готовності (приблизно 40 хв).
4. Смачний лимонний кекс із меренгою
Кекс виходить ніжним, м'яким і дуже ситним. Приготуйтеся до кислих «ноток», які випічці надасть лимонний сік та лимон.
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 250 г;
- курячі яйця – 3 шт;
- цукор – 200 г;
- сметана – 200 г;
- рослинна олія – 125 мл;
- розпушувач для тіста – 1 ч. л;
- лимон – 1 шт,
- куркума – 0,5 ч. л;
- сіль – 1/3 ч. л.
Інгредієнти для меренги:
- курячі білки – 2 шт;
- цукрова пудра – 100 г;
- лимонний сік – 2-3 ст. л.
Приготування:
З'єднати сипучі продукти: просіяне борошно, куркуму, розпушувач для тіста і дрібку солі. Перемішати все вінчиком.
Із лимона зняти цедру, вичавити сік і процідити його.
В окрему миску влити курячі яйця, додати звичайний і ванільний цукор. Збити міксером до повітряного маси. Додати сметану, олію і цедру з лимонним соком. Усе перемішати міксером на мінімальній швидкості.
Невеликими порціями всипати борошняну суміш і перемішати міксером до отримання однорідної маси. Підготовану масу перекласти у форму, застелену пергаментом.
Поставити у заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 50-55 хвилин. Готовність кексу можна перевіряти зубочисткою.
Доки кекс випікається, готуємо меренгу. Збиваємо курячі білки, цукрову пудру і сік лимона до отримання стійкої однорідної маси.
Коли кекс приготується і трохи вихолоне, змащуємо його меренгою з усіх боків. Вона може застигнути за кімнатної температури або ж у духовці - за 15-20 хвилин при температурі 130-150 градусів.
5. Лінивий маковий рулет
Виявляється, рулети з маком можна приготувати з лаваша. Така випічка не поступається смаковими власивостями перед рулетом зі звичайного тіста, тож немає жодної необхідності довго возитися з інгредієнтами і приготуванням «традиційного» тіста.
Інгредієнти:
- лаваш - 1 шт;
- мак - 100 г;
- молоко - 150 мл;
- цукор – 1,5 ст. л;
- яйце - 1 шт;
- ванілін - за смаком.
Приготування:
Додайте в молоко цукор і розтопіть його на маленькому вогні, потім всипте туди вже перетертий мак. Коли молоко скипить, варіть мак ще 5 хвилин, тоді зніміть суміш із вогню і дайте охолонути.
Коли суміш охолоне, додайте до неї білок і трохи ваніліну (менш як 1 г), перемішайте начинку і розподіліть її по лавашу.
Закатайте лаваш із начинкою у щільний рулет, обріжте краї та змастіть майбутню випічку жовтком. Рулет має запікатися у духовці близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.
6. Пісочне печиво з горіхами
Виходить дуже ніжна, в міру солодка випічка. М’яке листкове печиво можна зберігати кілька днів - з часом воно стає тільки смачнішим.
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 0,5 кг;
- сода – 0,5 ч. л;
- сіль - 1/4 ч. л;
- вершкове масло - 200 г;
- сметана (20% жирності) - 1 склянка (200 мл).
Інгредієнти для крихти:
- борошно - 170 г;
- цукор - 150 г;
- вершкове масло - 50 г;
- горіхи - за бажанням;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
Просіваємо борошно разом з содою і сіллю, а потім добре перемішуємо. Додаємо до борошна розм'якшене масло. Вимішуємо масу до отримання крихти. Туди ж додаємо сметану і продовжуємо вимішувати, доки вся крихта не збереться в один клубок.
Готове тісто накриваємо і ставимо в холодильник щонайменше на 20 хвилин.
Робимо крихту для прошарку: з'єднавши борошно з цукром, добре перемішуємо. Потім додаємо розм'якшене масло і перемішуємо руками так само, як і для тіста. Ця крихта має вийти більш сухою.
Подрібнюємо горіхи: кладемо їх у щільний пакет, а потім кілька разів прокатуємо качалкою.
Відокремлюємо білок від жовтка, кожну частину збовтуємо окремо з невеликою кількістю води.
Ділимо тісто на дві частини. Розкачуємо його пластом, орієнтовним розміром 30х40 см.
Змащуємо тісто білком, посипаємо його крихтою та горіхами. Акуратно скачуємо тісто в рулет, який не повинен бути надто тугим.
При цьому, важливо залишати краї без начинки!
Трохи придавивши рулет, змащуємо його жовтком і розрізаємо на шматочки. Печиво перекладаємо на деко, посипаємо залишками крихти і відправляємо у розігріту до 180 С духовку на 30-35 хвилин.
7. Домашні «Вушка»
Готується таке листкове печиво дуже просто, однак не надто швидко. Процес приготування займе близько години.
Утім, своїми смаковими якостями домашні «Вушка» не поступаються магазинному варіанту.
Інгредієнти:
- Листкове тісто - 500 г;
- Цукор-пісок - 1/2 склянки;
- Кориця - до смаку;
- Олія - для випічки.
Приготування:
Розкачуємо готове листкове тісто тонким пластом товщиною приблизно 0,5 см. Робити це варто на обробній дошці, попередньо змащеній олією, аби тісто не прилипало.
Після цього весь пласт тіста посипаємо цукром-піском і корицею. Закручуємо у рулет одну сторону пласта - до середини, так само закручуємо і другу сторону. Тоді акуратно притискаємо обидва закручених рулетики один до одного.
Отриманий рулет нарізаємо смужками товщиною 1-1,5 см.
Застилаємо деко пергаментним папером, щоб печиво, посипане цукром, не пригорало.
Печиво випікаємо у попередньо розігрітій духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів - до золотистого кольору.
Невеличка порада: якщо у перші 5-7 хвилин випікання не відкривати дверці духовки, листкове тісто збільшиться в об'ємі у 6-8 разів.
Смачного!
Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ