Великодня випічка: ТОП-7 легких рецептів домашніх смаколиків (ФОТО)

Печиво, кекси, пироги та рулети на будь-який смак

Традиційно на Великдень випікають не лише паски, а й інші солодощі.

Переважно, печиво з різноманітними начинками.

Звичайно, можна не заморочуватися і придбати смаколики в магазині, але кажуть, приготовані власними руками - набагато смачніші!

1. Пісочне печиво на сметані

Печиво за цим рецептом виходить надзвичайно ніжним і просто тане у роті, а його приготування займає мінімум часу. Ласощі мають приємний ванільний смак та аромат і довго зберігають свіжість.

Інгредієнти:

  • борошно – 320 г;
  • сметана – 100 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • цукор – 2 ст. л;
  • яйця – 2 шт;
  • цедра лимона або ванілін;
  • розпушувач –  1 ч. л.

 

Приготування:

Змішуємо просіяне борошно з розпушувачем, цукром, сіллю та ваніліном або цедрою лимона.

Нарізаємо холодне вершкове масло шматочками або ж натираємо на крупній тертці, а тоді - додаємо у борошно. Отриману масу перетираємо у крихту і кладемо туди сметану та одне яйце.

Замішуємо тісто.

Присипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто шаром середньої товщини. Змащуємо отриманий пласт збитим яйцем, посипаємо цукром і вирізаємо майбутнє печивко формочками (можна також нарізати його квадратиками чи ромбиками).

Викладаємо заготовки на деко, застелене пергаментом.

Випікаємо при 180 С протягом 25 хв.

2. Кокосове печиво без цукру і борошна

Ласощі виходять солодкими і водночас не надто калорійними, адже в них немає ні борошна, ні цукру. Потішити себе таким печивом можуть навіть ті, хто стежить за фігурою.

Інгредієнти:

  • Кокосова стружка - 200 г;
  • Яблуко – 2 шт;
  • Кукурудзяний крохмаль – 3 ст. л;

 

Приготування:

Яблука очищаємо від шкірки і насіння, а потім натираємо на дрібній тертці.

Додаємо до яблук крохмаль і перемішуємо. Туди ж додаємо кокосову стружку і ретельно розмішуємо, трохи придавлюючи масу ложкою, аби яблука пустили сік і краще змішалися зі стружкою.

Деко застеляємо пергаментним папером. Викладаємо на нього сформовані кульки і відправляємо у духовку, розігріту до 180 градусів.

Випікаємо протягом 15-20 хвилин до появи рум’яної скоринки.

3. Сирна смакота

Сирні пироги - це дивовижна випічка, яка за своїми смаковими якостями не зрівняється з жодними іншими солодощами. Сирна косичка з джемом, рецепт якої ми пропонуємо, має ніжне, м’яке, ароматне тісто, яке у поєднанні з родзинками, горіхами та джемом утворює не лише  смакову, а й естетичну досконалість.

Інгредієнти:

  • сир - 150 г;
  • цукор - 80 г;
  • яйце – 1 шт;
  • олія рослинна - 3 ст. л;
  • борошно – 180-200 г;
  • розпушувач - 1 ч. л;
  • ваніль і сіль – по щіпці;
  • джем - 3 ст. л;
  • горіхи і родзинки - по жмені.

 

Приготування:

Змішуємо яйце, цукор, збитий блендером сир, олію, сіль і ванілін.

Просіваємо борошно з розпушувачем і додаємо його до тіста, а тоді - вимішуємо. Тісто повинно бути м'яким і не прилипати до рук.

Посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто у прямокутник. Змащуємо джемом або варенням, посипаємо родзинками й подрібненими горіхами.

Згортаємо в рулет, робимо посередині надріз і переплітаємо.

Форму застеляємо пергаментом і укладаємо косичку. Зверху кладемо кілька шматочків вершкового масла.

Духовку розігріваємо до 180 градусів. Рулет випікаємо до готовності (приблизно 40 хв).

4. Смачний лимонний кекс із меренгою

Кекс виходить ніжним, м'яким і дуже ситним. Приготуйтеся до кислих «ноток», які випічці надасть лимонний сік та лимон.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 250 г;
  • курячі яйця – 3 шт;
  • цукор – 200 г;
  • сметана – 200 г;
  • рослинна олія – 125 мл;
  • розпушувач для тіста – 1 ч. л;
  • лимон – 1 шт,
  • куркума – 0,5 ч. л;
  • сіль – 1/3 ч. л.

 

Інгредієнти для меренги:

  • курячі білки – 2 шт;
  • цукрова пудра – 100 г;
  • лимонний сік – 2-3 ст. л.

 

Приготування:

З'єднати сипучі продукти: просіяне борошно, куркуму, розпушувач для тіста і дрібку солі. Перемішати все вінчиком.

Із лимона зняти цедру, вичавити сік і процідити його.

В окрему миску влити курячі яйця, додати звичайний і ванільний цукор. Збити міксером до повітряного маси. Додати сметану, олію і цедру з лимонним соком. Усе перемішати міксером на мінімальній швидкості.

Невеликими порціями всипати борошняну суміш і перемішати міксером до отримання однорідної маси. Підготовану масу перекласти у форму, застелену пергаментом.

Поставити у заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку. Випікати 50-55 хвилин. Готовність кексу можна перевіряти зубочисткою.

Доки кекс випікається, готуємо меренгу. Збиваємо курячі білки, цукрову пудру і сік лимона до отримання стійкої однорідної маси.

Коли кекс приготується і трохи вихолоне, змащуємо його  меренгою з усіх боків. Вона може застигнути за кімнатної температури або ж у духовці - за 15-20 хвилин при температурі 130-150 градусів.

5. Лінивий маковий рулет

Виявляється, рулети з маком можна приготувати з лаваша. Така випічка не поступається смаковими власивостями перед рулетом зі звичайного тіста, тож немає жодної необхідності довго возитися з інгредієнтами і приготуванням «традиційного» тіста.

Інгредієнти:

  • лаваш - 1 шт;
  • мак - 100 г;
  • молоко - 150 мл;
  • цукор – 1,5 ст. л;
  • яйце - 1 шт;
  • ванілін - за смаком.

 

Приготування:

Додайте в молоко цукор і розтопіть його на маленькому вогні, потім всипте туди вже перетертий мак. Коли молоко скипить, варіть мак ще 5 хвилин, тоді зніміть суміш із вогню і дайте охолонути.

Коли суміш охолоне, додайте до неї білок і трохи ваніліну (менш як 1 г), перемішайте начинку і розподіліть її по лавашу.

Закатайте лаваш із начинкою у щільний рулет, обріжте краї та змастіть майбутню випічку жовтком. Рулет має запікатися у духовці близько 20 хвилин при температурі 180 градусів.

6. Пісочне печиво з горіхами

Виходить дуже ніжна, в міру солодка випічка. М’яке листкове печиво можна зберігати кілька днів - з часом воно стає тільки смачнішим.

Інгредієнти для тіста:

  • борошно – 0,5 кг;
  • сода – 0,5 ч. л;
  • сіль - 1/4 ч. л;
  • вершкове масло - 200 г;
  • сметана (20% жирності) - 1 склянка (200 мл).

 

Інгредієнти для крихти:

  • борошно - 170 г;
  • цукор - 150 г;
  • вершкове масло - 50 г;
  • горіхи - за бажанням;
  • яйце – 1 шт.

 

Приготування:

Просіваємо борошно разом з содою і сіллю, а потім добре перемішуємо. Додаємо до борошна розм'якшене масло. Вимішуємо масу до отримання крихти. Туди ж додаємо сметану і продовжуємо вимішувати, доки вся крихта не збереться в один клубок.

Готове тісто накриваємо і ставимо в холодильник щонайменше на 20 хвилин.

Робимо крихту для прошарку: з'єднавши борошно з цукром, добре перемішуємо. Потім додаємо розм'якшене масло і перемішуємо руками так само, як і для тіста. Ця крихта має вийти більш сухою.

Подрібнюємо горіхи: кладемо їх у щільний пакет, а потім кілька разів прокатуємо качалкою.

Відокремлюємо білок від жовтка, кожну частину збовтуємо окремо з невеликою кількістю води.

Ділимо тісто на дві частини. Розкачуємо його пластом, орієнтовним розміром 30х40 см.

Змащуємо тісто білком, посипаємо його крихтою та горіхами. Акуратно скачуємо тісто в рулет, який не повинен бути надто тугим.

При цьому, важливо залишати краї без начинки!

Трохи придавивши рулет, змащуємо його жовтком і розрізаємо на шматочки. Печиво перекладаємо на деко, посипаємо залишками крихти і відправляємо у розігріту до 180 С духовку на 30-35 хвилин.

7. Домашні «Вушка»

Готується таке листкове печиво дуже просто, однак не надто швидко. Процес приготування займе близько години.

Утім, своїми смаковими якостями домашні «Вушка» не поступаються магазинному варіанту.

Інгредієнти:

  • Листкове тісто - 500 г;
  • Цукор-пісок - 1/2 склянки;
  • Кориця - до смаку;
  • Олія - для випічки.

 

Приготування:

Розкачуємо готове листкове тісто тонким пластом товщиною приблизно 0,5 см. Робити це варто на обробній дошці, попередньо змащеній олією, аби тісто не прилипало.

Після цього весь пласт тіста посипаємо цукром-піском і корицею. Закручуємо у рулет одну сторону пласта - до середини, так само закручуємо і другу сторону. Тоді акуратно притискаємо обидва закручених рулетики один до одного.

Отриманий рулет нарізаємо смужками товщиною 1-1,5 см.

Застилаємо деко пергаментним папером, щоб печиво, посипане цукром, не пригорало.

Печиво випікаємо у попередньо розігрітій духовці протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів - до золотистого кольору.

Невеличка порада: якщо у перші 5-7 хвилин випікання не відкривати дверці духовки, листкове тісто збільшиться в об'ємі у 6-8 разів.

Смачного!

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень