Погано росте городина? Обираємо правильних «сусідів» для різних культур

Проста ілюстрована таблиця і кілька порад, які допоможуть примножити урожай та захистити його від шкідників

За багато століть вирощування овочів люди помітили, що деякі овочі добре ростуть разом, а деякі, навпаки, заважають нормальному зростанню один одного. Розумна посадка допоможе захистити рослини і примножити урожай.

Вибір сусідів по грядці

Це справжнє мистецтво планування: кожен овоч висаджується на грядці не один, а в сусідстві з іншою рослиною-компаньйоном. Подібна тактика допомагає мінімізувати шкідливий вплив комах і хвороб.

Правила сусідства по грядці:

Вибираючи сусідів по грядці, зверніть увагу на колекції овочів. Овочі з сімейства капустяних, наприклад, добре висаджувати поруч з буряком і зеленими листовими культурами. Деякі трави допоможуть відлякати від шкідників капусти. Посаджена на одній грядці з капустою м'ята покращить її смак.

 

При цьому зважайте, що овочі можуть відчувати не лише симпатію, але й антипатію один до одного: деякі овочі затримують ріст і зменшують врожайність один одного.

Наша простенька табличка (нижче) допоможе вам підібрати вдале сусідство.

Квіти в сусідстві з овочами

Хороша порада: посадіть на грядці з помідорами кілька чорнобривців, вони відлякуватимуть шкідників. Чорнобривцями можна прикрасити весь город по периметру - це допоможе тримати шкідників на відстані.

Овочі й трави

Посаджені поруч трави, додадуть вашим овочам більш вишуканий смак. Крім того, вони теж відлякують шкідливих комах. Наприклад, розмарин відлякує жуків, які нападають на квасолю, а чебрець – капустяних шкідників, цибуля і часник відлякують попелиць, а материнка, як і чорнобривці, – універсальний бар'єр проти більшості комах-шкідників.

Сумісності різних рослин

Вирішуючи, які овочі посадити поруч на грядці, потрібно керуватися не лише науковими даними, а й банальним здоровим глуздом.

Салат-латук, редис та інші швидко зростаючі рослини можна посадити між динями або гарбузами. Салат і редис дозріють раніше, ніж розростеться гарбуз. Зелені листові овочі, які люблять тінь, такі як шпинат і мангольд, вирощують в тіні кукурудзи. Соняшники також добре ростуть по сусідству з кукурудзою, оскільки їх коріння займає різні рівні у ґрунті і не конкурує за воду та поживні речовини.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень