Вбережіть припаси: скільки можна зберігати гречку, рис, пшоно та інші крупи?
І що може негативно вплинути на їх якість та смак
Під час війни, як ніколи, актуальним стало питання запасів продуктів. Серед основних позицій, якими українці звикли запасатись, неодмінно є крупи. Але далеко не всі знають, як правильно зберігати подібну продукцію, аби вона не зіпсувалася.
Задовільні умови зберігання
Для вдалого зберігання круп треба стежити перш за все за показниками температури і вологості. Не рекомендуються постійні перепади температури, тобто температура в приміщенні не повинна сильно залежати від часу доби.
Рекомендований рівень вологості має бути в межах 60-70%/, а рекомендований температурний режим не має перебільшувати +5…+15 градусів.
Окрім того, треба здійснювати контроль вологи і температури самої крупи. Якщо у вас крупа зберігається у мішках - перевертайте їх раз на тиждень, якщо у більш доступному місці, то вистачить й просто її перемішати.
Читайте також: Яку їжу краще запасати на зиму у воєнний час: повний перелік
Стратегічний запас: які продукти майже не псуються з часом
Причини псування
- Поганий запах - може виникнути внаслідок недотримання товарного сусідства або неналежного зберігання.
- Неприємний смак – занадто довгий термін зберігання, тобто крупа залежалась, в результаті чого її хімічні та смакові властивості почали змінюватись.
- Нетиповий колір - причина також у часі зберігання, наприклад, це може бути наслідком прямого потрапляння світла.
- Пліснява - порушення температурного режиму та/або підвищена вологість. Також це може бути через погану вентиляцію приміщення.
Терміни придатності
Зверніть увагу, що вказані терміни придатності є актуальними за умови дотримання умов зберігання.
Терміни придатності для різних видів круп:
- пшенична, вівсяна й кукурудзяна крупа та манка - від 4 до 10 місяців
- гречана крупа - приблизно 20 місяців
- рис - 16-18 місяців
- вівсяні пластівці - орієнтовно 6 місяців
Джерело: РБК-Україна
Радіо Трек: НОВИНИ