Важливе рішення. Голосувати на місцевих виборах дозволили за місцем проживання

Відповідне рішення ухвалила Центральна виборча комісія

Йдеться не про місце реєстрації, а про місце фактичного проживання.

ЦВК спрощує та лібералізує процедуру зміни виборчої адреси, — передають Українські Новини.

ЦВК своєю постановою затвердила Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси... Цей Порядок уможливлює зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання, — йдеться у повідомлені ЦВК.

Рішення спрямоване на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так і інших виборців, які проживають не за місцем своєї реєстрації.

Згідно з новим порядком, виборець зможе подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців як в паперовій, так і в електронній формі не пізніше ніж на п'ятий день з дня початку виборчого процесу.

При цьому заяву в паперовій формі можна буде подати через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства, що дасть можливість безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.

Змінити свою виборчу адресу дистанційно можна буде після впровадження в експлуатацію відповідного електронного сервісу системи "Державний реєстр виборців".

Водночас з новою заявою виборець зможе звернутися не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси.

ЦВК переконана, що можливість зміни виборчої адреси за місцем фактичного проживання збільшить кількість виборців, які зможуть взяти участь в голосуванні.

Ми розширюємо можливості для реалізації виборчих прав громадян. Завдяки зазначеній процедурі в найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України вона створить можливість голосувати в тих територіальних громадах, де вони фактично проживають, — сказав голова ЦВК Олег Діденко.


Постанова набуде чинності 1 липня.

Раніше змінити місце голосування дозволялося тільки на виборах президента і для голосування за партії на виборах до Верховної Ради, тоді як такого права не було при голосуванні за мажоритарного кандидата на парламентських виборах, а також на місцевих виборах.

Чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня.

Через необхідність коштів на боротьбу з поширенням коронавірусу Верховна Рада скоротила фінансування місцевих виборів на 54% до 1 млрд гривень.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень